Geoană, despre referendum: Momentul adevărului este decizia CCR

mircea_geoana
mircea_geoana

Senatorul PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la RFI, că modificarea Constituției depinde de decizia pe care o vor lua judecătorii Curții Constituționale privind pragul de prezență la referendum, întrucât cu 50% participare ca și prag de validare, "practic nu mai vorbim despre niciun referendum".

"Sunt destul de rezervat în a emite afirmaţii decisive până când nu vedem ce spune Curtea Constituţională pe 26 iunie cu privire la pragul de validare al referendumului, oricare ar fi el, că e cel de modificare a Constituţiei sau acest bis pe care domnul Băsescu îl propune astăzi cu privire la Parlament unicameral şi 300 de parlamentari", a declarat Mircea Geoană, potrivit căruia la Curtea Constituțională "se joacă jocul".

"Nu pot să anticipez decizia Curţii, dar aş spune că... şi sfatul meu este de a fi mult mai rezervaţi până când vedem dacă se coboară pragul sau nu. Dacă pragul nu coboară şi Curtea nu acceptă această lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca şi prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constituţiei, pentru că 50% este aproape imposibil să mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votanţilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Băsescu. E greu de crezut că într-o propunere mult mai controversată, în care şi partide şi grupări din societate au opinii de multe ori diametral opuse faţă de ceea ce acest forum constituţional propune, că vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred că momentul adevărului nu este atât de mult declaraţia de ieri a domnului Băsescu sau declaraţiile liderilor USL din această perioadă, ci este decizia Curţii. Acolo se joacă jocul, acolo este jocul adevărat", a explicat senatorul social-democrat.

E nevoie de modificarea Constituției, dar...

Geoană a afirmat că "în cazul în care Curtea aprobă coborârea pragului, domnul Băsescu vrea să aibă un element suplimentar de anulare a entuziasmului eventual cu care lumea ar veni la vot şi spune : "atenţie, ceea ce vă propun aceşti oameni este prezervarea privilegiilor parlamentarilor, v-aţi pronunţat o dată cu 300 de parlamentari, cu unicameralul, iată ce vă propun cei de la USL" şi va fi o campanie împotriva referendumului. Ceea ce face ca şi 30% să fie o cifră destul de înaltă şi destul de dificil de atins".

Fostul președinte al Senatului consideră că riscul unui eşec la referendum este semnificativ, iar liderii USL trebuie să-l ia în calcul. "Va fi foarte complicat şi e o decizie foarte grea pe care liderii USL vor trebui să o adopte, pentru că dacă te duci înainte cu referendumul cu şanse relativ mici, realist vorbind, nu vreau să par un defetist, nu sunt de felul meu, cred că e nevoie să modificăm Constituţia, dar va fi foarte greu să mobilizezi nouă milioane de oameni să vină la vot, în condiţiile pe care le cunoaştem deja din 2012. Atunci, liderii USL vor trebui să ia o decizie dacă se merge înainte cu referendumul de modificare, indiferent de decizia Curţii, pentru că şi riscul de eşec este un risc semnificativ, pe care liderii USL vor trebui să-l cuantifice, să-l analizeze ca şi consecinţe politice",a răspuns Geoană, întreabat ce se va întâmpla dacă decizia Curţii Constituţionale va fi de păstrare a pragului de 50% la referendum.

"Sper din toată inima ca la nivelul Curţii Constituţionale să nu se aplece urechea la şuşoteli politice şi mai degrabă să se aplice o decizie şi o analiză care să permită de fapt organizarea de referendumuri în România, pentru că dacă rămânem la 50% plus unu, este practic imposibil să validăm prin referendum orice sau mai degrabă nimic în România", a mai afirmat Mircea Geoană.

Senatorul social-democrat a explicat, totodată, că președintele poate convoca un referendum pe "o temă pe care o poate alege şi poate stabili şi cadenţa şi calendarul derulării:, iar Guvernul are obligația să organizeze referendumul. În schimb, Geoană, a afirmat că, în privința rezultatelor unui referendum, nu există o obligație a Parlamentului ca să țină cont de ele, deoarece scutinul este unul "consultativ, facultativ". "Este important politic, dar deciziile nu sunt obligatorii, pentru că în mod evident şi decizia Parlamentului este suverană", a mai precizat Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel