România poate beneficia de sprijinul Statelor Unite, cu precădere în chestiuni de economie și bună guvernare, iar o presiune pozitivă din partea Washington-ului ar putea readuce statul nostru pe linia de plutire, a transmis președintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, adjunctului lui Hillary Clinton, Philip Gordon, precum și altor oficiali americani.
În cadrul vizitei oficiale, efectuate de către președintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, în perioada 4 - 7 septembrie 2012 în Statele Unite ale Americii, acesta s-a întâlnit cu Phillip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton dar și cu alți oficiali americani.
"Cu ocazia acestor discuții, Mircea Geoană a subliniat că România are resursele pentru a-și reface reputația externă și pentru a evita vulnerabilitatea dublei periferii, ținând cont de statutul nostru de țară din afara zonei Euro și de momentul relativ recent al aderării la Uniunea Europeană. În cadrul unui efort obligatoriu de a demonstra credibilitatea și perenitatea opțiunii sale euro-atlantice, România poate beneficia de sprijinul SUA, cu precădere în chestiuni de economie și bună guvernare. Interesul și presiunea pozitivă din partea Statelor Unite pot reprezenta catalizatori pentru a readuce pe linia de plutire un stat eficient, transparent și imun la corupție, adică exact ceea ce ne lipsește astăzi", se arată într-un comunicat de presă, informează NewsIn.
Senatorul a susținut la Washington, că indiferent cine va veni la Casa Albă, relația militară România-SUA va fi la fel de ridicată. "Președintele Comisiei pentru Politică Extenă din Senat a remarcat cu satisfacție confirmarea, în cadrul platformelor electorale ale celor două mari partide (republican și democrat, n.red.), a interesului bipartizan pentru dezvoltarea și operaționalizarea scutului anti-rachetă din Europa, ale cărui elemente vor fi instalate și la Deveselu, în județul Olt. Acest angajament confirmă că, indiferent de cine va fi la Casa Albă începând cu anul viitor, relația militară și strategică dintre România și SUA se va menține cel puțin la același nivel ridicat, făcut posibil în primul rând de munca militarilor noștri în Irak și Afganistan", se mai arată în document.
Totodată, Mircea Geoană a lansat și invitația unei participări oficiale a unei delegații economice americane la conferința economică anuală a Institutului Aspen România. "Cu ocazia discuțiilor avute la Departamentul de Stat și cu reprezentați ai Congresului SUA, Mircea Geoană a lansat invitația unei participări oficiale a unei delegații economice americane la conferința economică anuală a Institutului Aspen România (...) Cu acest prilej se poate discuta aprofundat despre cum poate fi mai repede și mai bine operaționalizat Parteneriatul strategic, prin convocarea grupului de lucru însărcinat cu realizarea obiectivelor complexe ale documentului-cadru care reglementează relația bilaterală", se mai specifică în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News