Geoană, luat la rost despre vizita în Rusia din 2009, tăios la Digi24: Dar nu aveți un pic de înțelegere cum se joacă jocul ăsta? Replici cu Prelipceanu

Mircea Geoană a dat informații despre mult invocata vizită din 2009 în Rusia. 

”2009, da? Anul de grație 2009! 2008 - Putin vine la summit-ul NATO la București, primit de Băsescu și de toți liderii NATO. Rusia este în relația cu NATO partener strategic în 2008, 2009, în 2007 cred că a început această relație. Vine Medvedev, noul președinte, la început de 2009, au făcut rocadă. Medvedev, atunci, ți-aduc aminte...” a început să spună Mircea Geoană, la Digi24, întrerupt de realizatorul Cosmin Prelipceanu care a insistat pe vizita sau vizitele lui Mircea Geoană la Moscova. 

”Merkel a trădat interesele Germaniei vorbind cu Putin și cu Rusia?”

”Haideți să înțeleagă contextul, da? Să înțeleagă contextul - telespectatorii n.r.. Deci 2009 este primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, în condițiile în care tot Occidentul era în relație... Merkel a trădat interesele Germaniei vorbind cu Putin și cu Rusia? Occidentul, americanii au o problemă cu Rusia din 2008 și 2009? Avem astăzi o problemă cu Rusia” a insistat Mircea Geoană. 

Politicianul a continuat: ”Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie, a unui potențial viitor președinte, la un vecin important cu care Occidentul avea o relație constructivă și de parteneriat, vi se pare o problemă? De ce este o problemă, domnul Prelipceanu?”. 

”Cum poți să minți în halul ăsta?”

”Noi nu înțelegem ce s-a întâmplat” i-a spus jurnalistul. ”Ce s-a întâmplat? M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o țară, se duce într-o vizită exploratorie, se vede cu adjunctul, consilierul de securitate națională a lui Medvedev și discută despre lucruri legate de relația bilaterală pentru a fi sigur că această relație se poate dezvolta în condiții normale pentru acei ani, 2008 - 2009”. 

Candidatul independent la prezidențiale a afirmat că vizita a fost plătită din banii săi de campanie de la acel moment. Despre zvonul lansat că ar fi mers cu avionul privat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, el afirmă, vizibil nervos: ”Cum poți să minți în halul ăsta?”. 

”Am mers cu avion de linie, m-am întâlnit, am vorbit cu Ministerul de Externe, așa se face jocul ăsta. Vin după 5 ani la NATO, cea mai importantă poziție a unui român și a unui est european la NATO și veniți cu bazaconii din 2009, când Rusia era partener strategic cu Europa, că cineva se duce să vorbească, în mod normal, cu acești oameni” a întărit politicianul. Întrebat dacă a fost o vizită sau au fost mai multe, el a răspuns: ”A fost o vizită la Moscova, documentată și vorbită cu Ministerul de Externe”. 

”Domnule Prelipceanu, suntem în 2024, 15 ani după și vă rog foarte mult, încercați să veniți în prezent. Eu înțeleg că vă agățați... nu dvs., se agață lumea” a spus Mircea Geoană. 

Cosmin Prelipceanu: E o întrebare. 

Mircea Geoană: E o întrebare...

Cosmin Prelipceanu: Oamenii vor să știe. 

Mircea Geoană: Și Hodorkovski spune ”nu votați, frați români”... 

Cosmin Prelipceanu: Lăsați-l... 

Mircea Geoană: Nu, nu, când vă convine o spuneți. 

Cosmin Prelipceanu: Nu este vorba despre convenit aici. 

Mircea Geoană: Ba este convenit. 

Cosmin Prelipceanu: Lămurim ceva? 

Mircea Geoană: Ce are de-a face 2009 cu 2004? 

Cosmin Prelipceanu: De ce nu i-ați răspuns lui Traian Băsescu, în dezbatere v-a spus. 

Mircea Geoană: Era evident că statul român știa despre deplasare.

Cosmin Prelipceanu: De ce nu ați spus public? 

Mircea Geoană: Dar de ce să anunț public? Toate lucrurile se fac public în lumea asta? Dar nu aveți un pic de înțelegere cum se joacă jocul ăsta? 

Cosmin Prelipceanu: Nu contează ce înțeleg eu sau nu. Punem întrebări ca să aflăm. 

Mircea Geoană: Și ați aflat, sunt și vizite discrete, nu e nimic de ascuns, statul român e suficient de vigilent să știe ce fac demnitarii săi de rang înalt. Am fost diplomat, ambasador și ministru de Externe, știu cum se joacă jocul. 

Candidatul a afirmat ulterior că a fost o discuție instituțională despre relația bilaterală și ce se putea face în viitor, insistând pentru Tezaurul românesc, vorbind despre Republica Moldova, interesele legitime ale României, ”asta face un profesionist și-un lider”. 

NATO nu l-au întrebat niciodată despre această vizită: ”Cum să mă întrebe? Dacă dvs. întrebați obsesiv despre ceva de acum 15 ani, înseamnă că e relevant pentru NATO? Nu! Ca dovadă, am fost angajat la NATO, trecând prin toate filtrele de verificare”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel