Fostul președinte al Senatului a anunţat, miercuri, că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea Senatului prin care s-a constatat încetarea mandatului său de preşedinte al acestei Camere legislative.
Geoană a spus că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.
El a reluat ideea susţinută şi anterior că ceea ce a invocat grupul PSD se aplică doar membrilor Biroului Permanent, preşedintele Senatului având un statut distinct în cadrul BP.
Mircea Geoană a precizat că a luat decizia de a constesta decizia la Curtea Constituţională.
"Am luat decizia de a contesta la Curtea Constituţională hotărârea Senatului de azi, nu pentru a mă agăţa de scaun, dar pentru a arăta un principiu elementar şi fundamnetal în acelaşi timp, acela că nu moftul politic al unui partid poate să producă instabilitate la nivelul instituţiilor statului român", a spus Geoană.
Potrivit lui Geoană, Curtea Constituţională vorbeşte în mod clar şi explicit despre evitarea situaţiei de instabilitate perpetuă la nivelul Senatului, fie în condiţiile în care se modifică majoritatea, fie în condiţiile în care un partid, dintr-un motiv sau altul, se supără cu proprii membri.
El a spus că va depune contestarea la CC în cursul după-amiezii de miercuri şi şi-a manifestat convingerea că aceasta va primi un răspuns favorabil de la Curtea Constituţională.
"Cred că o decizie privind înlocuirea definitivă a preşedintelui Senatului va trebui făcută abia după ce Curtea se pronunţă", a subliniat el, care l-a indicat pe Petru Filip ca cel care să conducă Senatul interimar, până când CCR se pronunţă.
Geoană a adăugat că nu invocă faptul că ar mai fi încă preşedinte al Senatului, dar că, dacă CCR va invalida decizia plenului, "se revine la situaţia existentă până acum câteva ore".
Mircea Geoană şi-a manifestat speranţa că procedura va fi "îngheţată" în privinţa procesului de desemnare a unui nou preşedinte de Senat, atrăgând atenţia cum ar putea arăta Senatul cu doi preşedinţi, dacă CCR îi va accepta cererea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News