Geoffrey Nice, procurorul care a condus acuzarea în cazul Slobodan Miloşevic, spune că Putin trebuie judecat în 2023 pentru crime de război

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Geoffrey Nice transmite că Vladimir Putin este "în mod clar vinovat" pentru atacurile asupra civililor din timpul războiului. 

Britanicul este, însă, surprins de faptul că legiuitorii şi polticienii nu exprimă acest lucru "în mod deschis". În tot acest timp, Rusia neagă comiterea oricăror crime de război. 

Sir Geoffrey Nice descrie acţiunile Moscovei din timpul invaziei drept "crime împotriva umanităţii", unele dintre cele mai grave acuzaţii din timpul unui război. 

Spre exemplu, spune el, crime împotriva umanităţii pot fi considerate şi atacurile asupra reţelei energetice a Ucrainei în timpul iernii, Rusia spune, însă, că atacă doar ţinte militare, în ciuda evidenţelor. 

Procurorul general din Kiev spune că peste 62.000 de crime de război au fost deja înregistrate în Ucraina, inclusiv moartea a peste 450 de copii, dar cei de la BBC nu au putut verifica independent aceste cifre. 

Sir Geoffrey Nice, cunoscut îndeosebi pentru faptul că a condus acuzarea în cazul lui Slobodan Miloşevic, fost preşedinte al Serbiei, spune că "acest caz împotriva lui Vladimir Putin nu putea fi mai clar. Nu există nicio îndoială asupra vinovăţiei, el e în fruntea lanţului de comandă de la Kremlin. Acest proces ar putea avea loc şi mâine dimineaţă, în ceea ce mă priveşte, şi ar trebui ţinut de ucraineni, în limba ucraineană. Dl Putin nici măcar nu trebuie să fie prezent". 

Expertul transmite că lipsa unui proces poate însemna că autorităţile internaţionale ar putea încerca să facă un pas spre pacea în Ucraina, astfel, dar că "ideea unui acord de pace care anulează judecata lui Vladimir Putin este un aspect care neagă dreptatea pentru ucraineni". 

Mesajul lui Zelenski la început de an 

 

Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează duminică Reuters.

"Sentimentul de unitate, de autenticitate, de viaţă însăşi pe care îl avem contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia", a spus Zelenski în mesajul său video transmis sâmbătă noaptea cu ocazia intrării în Noul An.

"Ruşii se tem. Puteţi simţi asta. Şi se tem pe bună dreptate, pentru că vor pierde. Drone, rachete, nimic altceva nu îi va ajuta, pentru că noi rămânem uniţi. Ei sunt uniţi doar de teamă", a adăugat şeful statului ucrainean.

Consilierul său, Mihailo Podoliak, a afirmat că valul de atacuri cu drone contra unor oraşe din Ucraina în noaptea de Anul Nou arată că "Rusia nu mai are vreun obiectiv militar".

Podoliak a scris pe Twitter că Rusia şi-a schimbat strategia după 10 luni de când a lansat războiul împotriva Ucrainei.

"Rusia nu mai are vreun obiectiv militar. Ea încearcă să omoare cât mai mulţi civili şi să distrugă cât mai multe obiective civile posibil. Război de dragul de a ucide", a adăugat Mihailo Podoliak.

În ultimele ore din anul 2022, Rusia a lansat atacuri cu drone împotriva mai multor oraşe ucrainene. Potrivit conducerii armatei ucrainene, toate dronele de producţie iraniană Shahed au fost doborâte înainte de a-şi atinge ţintele. Multe dintre aceste drone au vizat capitala Kiev şi oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi pentru protejarea populaţiei rusofone din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel