Geoană către Boc: Mi se pare curios că statul român se mulţumeşte să rămână cu mai puţin de 3% din acţiunile Petrom

Geoana
Geoana

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a adresat o scrisoare deschisă premeirului, în care acuză faptul că Parlamentul nu a avut niciun cuvânt de spus în privatizările din sectorul energetic şi îl întreabă pe Emil Boc, dacă România a ajuns în situaţia Greciei de trebuie să îşi vândă acţiunile la Petrom.

Mircea Geoană susţine că după ce vor fi scoase la bursă 9,84% dintre acţiuni şi vor mai fi date angajaţilor o altă parte de 8%, statul român va rămâne cu doar 2,7% din acţiuni, la cea mai mare companie din ţară. "Asta înseamnă că statul român va rămâne doar cu 2,8% din acţiunile Petrom, care este nu doar cea mai mare companie românească, dar deţine şi majoritatea zăcămintelor de ţiţei ale ţării, precum şi majoritatea rezervelor de gaze naturale", menţionează Geoană.

Geoană îl mai întreabă pe Emil Boc în scrisoarea deschisă dacă România a ajuns în situaţia Greciei de a face rost rapid de lichidităţi şi de aceea apelaează la această soluţie. "În ceea ce priveşte oportunitatea, în condiţiile în care vulnerabilităţile zonei euro şi ale Uniunii Europene în general, pot influenţa interesul investitorilor şi, implicit, preţul plătit, se pune în discuţie momentul ales pentru privatizarea Petrom. Se află România în situaţia Greciei, în care este nevoită să vândă active pentru a obţine rapid bani lichizi? De ce a ales statul român să vândă circa 10% din cea mai mare companie a sa, în contextul actual al pieţei de energie? În condiţiile în care, în prezent, Petrom are o valoare bursieră de peste 5 miliarde de euro, statul român se mulţumeşte să rămână cu mai puţin de 3% din acţiunile Petrom, lucru care mi se pare cel puţin curios", subliniază Geoană în scrisoarea adresată lui Boc.

De asemenea preşedintele Senatului s-a arătat vizibil iritat de faptul că Parlamentul nu a fost consultat atunci când s-au luat aceste măsuri. "Parlamentul României nu a avut niciun cuvânt de spus în stabilirea angajamentelor pe care Guvernul le-a luat cu privire la privatizările din sectorul energetic, iar acest lucru este de netolerat cu atât mai mult cu cât experienţa privatizărilor trecute arată cât de imporantă este transparentizarea acestor decizii", a mai menţionat Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel