George Brailoiu, posesorul manuscriselor Cioran, va fi distins cu Meritul Academic. Acesta va anunţa marţi cui donează manuscrisele lui Cioran

brailoiu
brailoiu

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joi, la Paris, va anunţa marţi, la Academia Română, cărei instituţii româneşti va dona aceste bunuri, a declarat pentru Mediafax Eugen Simion.

George Brăiloiu va fi prezent la conferinţa de presă ce va fi organizată de la ora 11.00, la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Române, dar şi la sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran, ce va avea loc în Aula Academiei, de la ora 12.00, a precizat academicianul. Cu acest prilej, George Brailoiu, va primi cea mai mare distinctie a Academiei, Meritul Academic, pentru ca a recuperat aceste manuscrise.

Omul de afaceri a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joi la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.

Ulterior, Brăiloiu a declarat în presă că va dona acest fond statului român, urmând să decidă cărei instituţii româneşti anume, după ce se va consulta cu persoane avizate. Printre instituţiile vizate, Brăiloiu a menţionat Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

Potrivit casei Binoche şi Giquello, care a organizat licitaţia de la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost: diploma de licenţă (lot 169) - 17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118) - 16.000 de euro, manuscrisul "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro, manuscrisul "Îndreptar Pătimaş" - 12.100 de euro, paşaportul (lotul 172) - 11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173) - 11.000 de euro - şi manuscrisul "Consideraţiuni asupra problemii cunoştinţei la Kant" - 10.200 de euro.

Două instituţii din România, Televiziunea Română (TVR) şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU), au participat şi ele la licitaţia de la Paris. Dezvăluirea a fost făcută de directorul BCU, Mireille Radoi, joi, cu câteva ore înainte de licitaţie, pentru Mediafax.

În timpul licitaţiei, BCU şi TVR reuşiseră să câştige mai multe dintre obiectele scoase la licitaţie. "Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente", a declarat Mireille Rădoi, joi seară, pentru Mediafax, precizând că un român a reuşit la finalul licitaţiei să achiziţioneze întregul fond, plătind suma totală, printr-o clauză numită "faculté de réunion de lots". Ea a mai precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat că instituţia reuşise să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoană a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

Expertul Frédéric Castaing, citat de RFI, a precizat, cu o zi înainte de licitaţie, că aceste manuscrise, care acoperă perioada din viaţa lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv în Franţa, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justiţia franceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivniţa casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depăşeşte în prezent un milion de euro, potrivit specialiştilor.

Acelaşi expert a menţionat că manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.

Printre altele, Eugen Simion a mai declarat că: "În primul rând, sunt foarte bucuros că un român a putut achiziţiona aceste manuscrise. Apoi, sunt aproape orgolios şi mulţumit că manuscrisele lui Cioran au ajuns la o sumă atât de fabuloasă. În al treilea rând, sunt şi mai multumit că am auzit de la radio că proprietarul acestor manuscrise vrea să le daruiască României şi în al patrulea rând, şi lucrul cel mai important, nu-i cunosc coordonatele. I-aş da un telefon să-l rog să cedeze, să doneze aceste manuscrise Bibliotecii Academiei Române (BAR), este tezaurul spiritualitaţii româneşti. Îl anunţ pe această cale că există 11 milioane de documente în BAR, ceea ce înseamnă toată arhiva spirituală a poporului român, ceea ce presupune ca manuscrisele acestea ar trebui sa fie acolo". El a menţionat că Academia Română se pregăteşte să editeze în celebra edişie de tip Pleiade, în două volume, toate scrierile româneşti ale lui Emil Cioran.

"Le-am putea adăuga pe cele deţinute de domnul Brăiloiu, acestei ediţii. Cinci argumente pentru el, pe care îl felicit că le-a cumpărat. Înseamnă că e un om de cultură şi un bun patriot. Veţi fi de zece ori mai mult, dacă veţi face ce vă sugerez eu în momentul de faţă", a mai spus Eugen Simion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel