Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la 15 noiembrie 2018, la Berlin, la cea de-a şasea ediţie a mesei rotunde germano-române, având ca temă "Consolidarea Uniunii în vremuri tulburi. Viziunile Germaniei şi ale României", ca vorbitor în cadrul panelului "Provocări şi oportunităţi pe durata viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE".
Evenimentul a fost organizat de către Institutul European din România, Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung şi Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.
Dezbaterea a prilejuit abordarea unor tematici actuale aflate pe agenda europeană, relevante pentru viitoarea Preşedinţie a României la Consiliul UE. Oficialul român a evidenţiat interesul ţării noastre de a asigura un mandat de succes, în strânsă cooperare cu statele membre şi instituţiile europene, care să avanseze agenda europeană de o manieră consensuală şi eficientă, în folosul cetăţenilor europeni. În acest sens, au fost prezentate temele prioritare şi principalele dimensiuni ale programului Preşedinţiei României la Consiliul UE, cu accent pe obiectivele transversale de asigurare a coeziunii la nivel european.
De asemenea, ministrul delegat pentru afaceri europene a reiterat angajamentul României privind participarea activă la eforturile de consolidare a construcţiei europene.
Ciamba a salutat consensul între UE şi Marea Britanie
George Ciamba a salutat consensul obţinut la nivel tehnic între UE şi Marea Britanie în ceea ce priveşte forma finală a textului Acordului de Retragere. Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status). Şi-a exprimat speranţa că Acordul va fi aprobat de către Parlamentul britanic în forma convenită de ambele părţi.
În ceea ce priveşte viitorul Cadru Financiar Multianual, discuţiile au relevat importanţa acestui subiect pentru evoluţia proiectului european în următorii ani, partea română pledând pentru un buget al Uniunii Europene în egală măsură modern şi echilibrat, care să poată sprijini gestionarea provocărilor actuale, precum şi atingerea obiectivelor de dezvoltare şi convergenţă ale UE.
Discuţii despre continuarea procesului de extindere a UE
Au fost discutate, totodată, aspecte legate de continuarea procesului de extindere a UE în Balcanii de Vest, demnitarul român subliniind atenţia care va fi acordată acestui subiect pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, şi reiterând necesitatea menţinerii angajamentului UE în regiune, pentru consolidarea păcii, securităţii, prosperităţii şi stabilităţii.
De asemenea, în marja evenimentului, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o întrevedere cu Uwe Corsepius, consilierul pentru afaceri europene al cancelarului german Angela Merkel, cu care a avut un schimb de opinii privitoare la exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, precum şi la organizarea Summit-ului UE de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019, şi va reprezenta un reper în dezbaterea privind viitorul Europei. Totodată, discuţia a acoperit şi dinamica specifică formaţiunilor Consiliului UE, în perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu