În marile capitale europene există în jur de 50 de teatre, iar în București 12. În acest context se pune întrebarea dacă mai există concurență.
George Ivașcu, invitat la DC News, a vorbit despre necesitatea existenței mai multor teatre în Capitală.
"Este adevărat că în marile capitale europene sunt 50 de teatre, dar iată că ar fi competiție dintr-un simplu motiv: fiecare teatru își are un tronson în care deja există o personalitate și un stil. Oricum, din punctul meu de vedere, 12 teatre sunt insuficiente tocmai pentru că cererea spectactorilor este foarte mare. A se vedea cât de repede și într-un timp scurt au căpătat importanță teatrele independente. Așadar este nevoie atât de săli, cât și de spectacole", a spus marele actor în cadrul interviului DC News.
"Nu aș putea spune că este suficient sau insuficient tocmai pentru că nimeni nu a făcut niciodată o cercetare reală la cifra bucureștenilor sau a persoanelor care tranzitează Capitala și la numărul concret de ofertă culturală. Aici nu mă refer doar la spectacolele de teatru, ci și la concerte, muzee și multe alte instituții publice de cultură", ne-a mai zis directorul Teatrului Metropolis.
Criza teatrelor
Întrebat dacă se poate spune că a trecut criza teatrelor din anii '90, George Ivașcu a răspuns: "Da, a trecut. Îmi amintesc că pe-atunci jucam sâmbătă și duminica, iar când aveam o sală plină ziceam: bogdaproste. Era mirajul televiziunii, mirajul piețelor publice, era nevoia de a se exprima în alt fel decât a merge la teatru. Acum, oamenii au început să aleagă în mod real. M-am întâlnit cu o doamnă, în timp ce îmi făceam cumpărăturile, care mi-a spus că iubește teatrul. I-am dat numărul de la Teatrul Metropolis pentru a veni la spectacole. Oamenii chiar vor să vină la teatru".
Un singur teatru în ultimele două decenii În ultimii 25 de ani, doar un singur teatru a fost deschis în Capitală. Este vorba despre Teatrul Metropolis înființat de George Ivașcu.
"Teatrul Metropolis a apărut și ca o necesitate. Noi până acum nu am avut un teatru de proiect. Foarte greu de definit "teatru de proiect". Teatrul de proiect este ca la film, adică fiecare spectacol își are propria distribuție. (...) În plus, foarte mulți tineri își pot găsi locul la Teatrul Metropolis alături de nume consacrate. Veți vedea că în repertoriul Teatrului Metropolis, în afară de nume mari, sunt și foarte mulți tineri. Eu mă așteptam ca nevoia de a consuma cât mai multă cultură să fie agreată și continuată ca mecanism; mecanism de strategie culturală. Bucureștiul ar merita ca în fiecare sector să aibă un spațiu cultural", a mai zis George Ivașcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News