E.S. George Maior, fost ambasador al României la Washington, a spus cum va evolua relația dintre țara noastră și SUA în funcție de cine va câștiga alegerile prezidențiale de peste ocean din acest an: Donald Trump sau Kamala Harris.
E.S. George Maior, ambasadorul României în Iordania și fost ambasador în Statele Unite ale Americii, a fost invitat la DC News, alături de analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalistul și scriitorul Flaviu Predescu, unde a explicat care sunt pilonii pe care este fundamentată relația Washington - București și dacă vor exista modificări în funcție de cine va câștiga alegerile prezidențiale din acest an: Donald Trump sau Kamala Harris.
„Când ați fost ambasador al României la Washington ați organizat două vizite ale președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă. Cum credeți că ar putea să fie avantajată sau dezavantajată România dacă ar câștiga Kamala Harris sau dacă ar câștiga Donald Trump?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
Foto: Agerpres
„E o întrebare interesantă, dar în general există o constantă a relației cu SUA care nu ține cont că tratezi cu o administrație democrată sau cu o administrație republicană. Interesul ambelor state se vede cel mai bine pe palierul de securitate, unde Flancul Estic e o zonă destul de importantă pentru SUA și NATO.
De asemenea, sunt și nuanțe diferite de abordare, pe care le-am văzut în istoria relației cu republicanii sau cu democrații. Un accent mai puternic din interacțiunea cu administrația republicană cade pe chestiunile de securitate, de cooperare militară și intelligence. O chestiune mai nuanțată în relația cu democrații e pe elemente uneori ideologice, precum statul de drept, valorile democrației etc., plus un anumit dinamism pe palierul economic“, a precizat George Maior.
„Indiferent de cine va veni la putere în SUA, cred că acest parteneriat este atât de profund încât se va dezvolta, dar s-ar putea să se dezvolte mai accelerat pe palierele care sunt stringente acum datorită contextului regional.
Sper să se dezvolte și în domenii strategice, precum cel de energie, pentru a se materializa proiectele mari pe care le avem în energia nucleară, sper să se materializeze și în domeniul cooperării în zona industriilor strategice care sunt atât de vitale, inclusiv cele de armament“, a mai zis George Maior.
Foto: Agerpres
„Mari companii de armament americane vor să vină și să investească în România. Există o mare deschidere la nivel central, dar se împiedică în administrația locală“, a punctat Bogdan Chirieac.
„Aceasta poate e o nemulțumire a ambelor administrații, fie că e republicană, fie că e democrată. Necesitatea debirocratizării în termeni de acces la investiții, de comunicare cu investitorii strategici și de implementare a unor acorduri de tip comercial este esențială și sper ca Executivul României și viitoarele guverne să aibă forța să explice elementului birocratic și local importanța unei abordări eficiente și rapide, fiindcă timpul nu are răbdare“, a mai precizat George Maior.
În alegerile din Statele Unite ale Americii din luna noiembrie se vor confrunta, cel mai probabil, Donald Trump, fost președinte la Washington, și Kamala Harris, vicepreședinte în funcție, care a primit sprijinul actulului lider de la Casa Albă, Joe Biden, care s-a retras din cursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News