George Maior (SRI) cere o lege a cartelelor pre-plătite

Directorul Serviciului Român e Informații, George Maior, crede în necesitatea adoptării unei legi a cartelelor pre-plătite, care sunt adesea folosite de criminalitatea organizată sau în atentatele teroriste.

Maior a exemplificat spunând că astfel de cartele pre-plătite au fost folosite în atentatele teroriste de la Burgas (Bulgaria) și Madrid (Spania).

Șeful SRI spune că este nevoie de adoptarea unor reglementări în acest domeniu, care, susține Maior, nu vor afecta dreptul la viață privată al cetățenilor.

"Astfel de cartele pot fi folosite în România prin activarea serviciului roaming şi dintr-o anumită perspectivă, acest lucru este o vulnerabilitate. Problema poate şi trebuie văzută şi altfel, respectiv, că lipsa unei asemenea reglementări în România până în acest moment reprezintă o anumită vulnerabilitate cel puţin la nivelul european, deoarece cartele preplătite achiziţionate din ţară noastră pot şi sunt folosite în alte ţări UE şi de către utilizatori care se implică în activităţi ilegale. Din păcate, atunci când autoritățile române sunt solicitate în cadrul cooperării judiciare sau în activităţi specifice serviciilor de informaţii, despre o posibilă identitate a utilizatorilor implicaţi în activităţi ilegale, de cele mai multe ori nu pot oferi un răspuns. Aş vrea să precizez că acesta este unul din puţinele domenii în care instituţiile statului român, în general, SRI în particular, nu pot răspunde profesional la nivelul la care partenerii noştri euro-atlantici sunt obişnuiţi ca România să performeze", a spus George Maior într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Deputații au votat: Cartele prepay doar cu buletinul

"Este o vulnerabilitate"

"Tot mai multe ţări au adoptat legi care reglementează utilizarea cartelelor preplătite. Din acest punct de vedere suntem în urma partenerilor noştri euro-atlatici. Adoptarea unei astfel de legi în România şi adăugarea unor mijloace şi măsuri care să însoţească implementarea ei vor permite consolidarea eforturilor de prevenire a unor astfel de situaţii. Utilizatorii de bună credinţă, cetăţenii României în general, trebuie să înţeleagă că o astfel de lege este menită să îi protejeze mai bine. Constatăm că, adesea, viaţă noastră privată - de la comunicare la date personale, de la situaţii financiare şi conexiuni sociale - se transferă rapid în mediul virtual. Cetăţenii pot fi afectaţi dramatic dacă viaţă lor nu este protejată de intruziuni, dacă nu suntem capabili să-i prindem pe răufăcători – fie aceştia hackeri, criminali sau terorişti, şi să remediem aceste prejudicii. Aş vrea să îi felicit pe cei care au curajul să argumenteze public aceste lucruri. Este o dovadă de viziune şi moralitate", a mai declarat Maior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel