George Simion, mișcare revoltătoare în ziua referendumului istoric pentru Republica Moldova. Sfidare totală

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Este o zi istorică în Republica Moldova. Ce a ales să facă George Simion duminică, 20 octombrie?

Duminică, 20 octombrie, este o zi istorică pentru Republica Moldova, când cetățenii sunt chemați să decidă viitorul țării printr-un referendum important: aderarea la Uniunea Europeană sau continuarea relațiilor strânse cu Rusia. În timp ce frații noștri de peste Prut își aleg parcursul european, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a ales să organizeze un protest electoral în România, axat pe vila din Aviatorilor 86, care ar fi fost renovată pentru președintele Klaus Iohannis. Într-o zi istorică pentru Republica Moldova, George Simion se bate cu un aproape fost președinte...

În loc să își concentreze atenția asupra acestui moment de cotitură pentru Republica Moldova, George Simion și-a direcționat energia într-o acțiune populistă, fără nicio referire la referendumul istoric care are loc în aceeași zi. Această decizie ridică semne de întrebare, având în vedere că liderul AUR pretindea, în trecut, că susține unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Cu toate acestea, tăcerea sa cu privire la unirea prin aderarea la Uniunea Europeană este evidentă.

Lipsa de interes a lui George Simion față de referendumul din Republica Moldova poate fi un semnal că vizează electoratul extremist, apropiat de cel al Dianei Șoșoacă. Această atitudine alimentează speculațiile privind o posibilă apropiere a liderului AUR de retorica pro-Moscova. De altfel, se pare că singurii care sunt deranjați de acest referendum istoric sunt Rusia și... George Simion.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este considerată garanția parcursului european al țării, iar susținătorii săi speră că rezultatul referendumului va confirma dorința moldovenilor de a se alătura Uniunii Europene. Buletinul de vot al referendumului conține o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de răspuns: „Da” sau „Nu”.

În acest context, alegerea lui George Simion de a organiza un protest electoral în România în aceeași zi istorică pentru frații noștri de peste Prut pare o mișcare nefericită și greu de justificat. Această acțiune nu face decât să alimenteze suspiciuni legate de o posibilă influență rusă asupra partidului AUR.

George Simion a spus că Republica Moldova ar trebui să nu primească niciun sprijin câtă vreme acolo se află Maia Sandu

Maia Sandu susținea că sprijinul României oferit Republicii Moldova este multidimensional, iar dacă ar rămâne fără el, așa cum a solicitat George Simion, liderul AUR, țara nu va mai fi parte a lumii libere.

„România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, spunea George Simion, în 2022.

Maia Sandu a fost întrebată, la acel moment, despre declarația recentă a liderului AUR, George Simion, potrivit căreia „România nu mai trebuie să finanțeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chișinău”. 

„Nu mi-am imaginat și nu vreau să-mi imaginez. Avem o relație excelentă. Nu cred că vreodată am avut o relație mai bună între Chișinău și București. Cred că putem să consolidăm și să construim pe această relație. Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului în această perioadă complicată. Ar însemna să devenim și mai vulnerabili și să ne pierdem șansa de a rămâne parte a lumii libere”, a fost răspunsul Maiei Sandu.

George Simion, interzis în Republica Moldova și Ucraina

În 2024, preşedintele AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova l-a acuzat pe George Simion de legături cu Serviciul Secret rus. Acesta ar fi fost și motivul pentru care liderul AUR a fost expulzat din țara vecină, susține Anatol Șalaru.

De asemenea, George Simion a avut interdicție de a intra în Ucraina. 

VEZI ȘI: Referendumul din Republica Moldova a trecut. Chirieac explică avantajul integrării statului în UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel