George Soros se opune „aproape instinctiv“ inteligenței artificiale / Miliardarul avertizează asupra riscurilor uriașe la care ne expune AI-ul

Foto: Facebook Alexander Soros
Foto: Facebook Alexander Soros

Miliardarul George Soros se poziționează împotriva inteligenței artificiale și solicită o reglementare urgentă la nivel global.

George Soros a publicat un material pe siteul Project Syndicate, în care și-a exprimat opinia față de inteligența artificială:

„Inteligența artificială a șocat lumea când Microsoft a făcut ChatGPT disponibil gratuit pentru public. ChatGPT a reprezentat o amenințare existențială pentru modelul de afaceri al Google. Google a intrat în exces pentru a lansa un produs concurent cât mai curând posibil.

La scurt timp după aceea, Geoffrey Hinton, care este în general considerat nașul inteligenței artificiale, și-a dat demisia de la Google pentru a putea vorbi deschis despre riscurile prezentate de noua tehnologie. El a spus că ar putea distruge civilizația noastră.

Hinton a fost pionier în dezvoltarea rețelelor neuronale care pot înțelege și genera limbaj și învață abilități prin analiza datelor. Pe măsură ce datele au crescut, a crescut și capacitatea așa-numitelor modele de limbaj mari ale AI“, a scris George Soros.

Soros: Mi-am dat seama la o vârstă fragedă cât de greu este să înțeleg lumea

„Ceea ce a spus Hinton m-a impresionat foarte mult. Într-adevăr, AI-ul mi-a amintit de poezia lui Goethe „Ucenicul vrăjitor”. Ucenicul studiază magia, dar nu înțelege pe deplin ce îl învață maestrul. Când maestrul îi ordonă să măture podeaua, el vrăjește o mătură. Mătura îi ascultă, dar ucenicul nu poate opri mătura să aducă găleți cu apă pentru a mătura podeaua și casa este inundată.

Am crescut înainte ca AI să fie inventat. Asta m-a făcut un mare credincios în realitate. Mi-am dat seama la o vârstă relativ fragedă cât de dificil este să înțeleg lumea în care m-am născut și am privit realitatea pentru a avea niște repere morale.

Noi, ființele umane, suntem atât participanți, cât și observatori în lumea în care trăim. În calitate de participanți, vrem să schimbăm lumea în favoarea noastră; ca observatori dorim să înțelegem realitatea așa cum este. Aceste două obiective interferează unul cu celălalt. Consider aceasta ca o perspectivă importantă care îmi permite să fac distincția între bine și rău“, a scris Soros.

„Mă opun aproape instinctiv inteligenței artificiale“

„AI a distrus această schemă simplă pentru că nu are absolut nimic de-a face cu realitatea. AI își creează propria realitate și de cele mai multe ori nu reușește să semene cu lumea reală.

Acest lucru m-a făcut să mă opun aproape instinctiv AI și sunt din toată inima de acord cu experții care susțin că trebuie reglementată. Dar reglementările trebuie să fie aplicabile la nivel global, deoarece stimulentul de a înșela este prea mare; Cei care se sustrag reglementărilor obțin un avantaj nedrept“, e de părere miliardarul.

Care sunt riscurile inteligenței artificiale

„Din păcate, reglementările globale sunt de neatins, deoarece lumea este dominată de un conflict între două sisteme de guvernare care sunt diametral opuse unul altuia. Ei au opinii radical diferite asupra a ceea ce trebuie reglementat și de ce

Mă refer la cele două sisteme de guvernare ca fiind societăți deschise și închise. Definesc diferența dintre cele două astfel: într-o societate deschisă, rolul statului este de a apăra libertatea individului; într-o societate închisă, rolul individului este de a servi interesele conducătorilor.

Inteligența artificială se dezvoltă incredibil de rapid și este imposibil ca inteligența umană obișnuită să o înțeleagă pe deplin. Nimeni nu poate prezice unde ne va duce. Dar putem fi siguri de un lucru: AI ajută societățile închise și reprezintă o amenințare de moarte pentru societățile deschise. Acest lucru se datorează faptului că AI este deosebit de bună în a produce instrumente de control care ajută societățile închise să-și supravegheze subiecții.

Acesta este motivul pentru care mă opun instinctiv AI, dar nu știu cum poate fi oprită. În prezent, nimeni altcineva nu o face nici, dar cei mai mulți dintre cei care au dezvoltat AI recunosc nevoia de a o reglementa. La fel și Congresul și administrația președintelui Joe Biden. Dar AI se mișcă mult mai repede decât autoritățile guvernamentale. Administrația Biden a întreprins unele măsuri executive, dar Congresul va avea dificultăți în a adopta ceva de genul „Carta drepturilor AI”.

Există, totuși, o problemă care nu poate aștepta. Vor avea loc alegeri generale în Statele Unite în 2024 – și, cel mai probabil, și în Regatul Unit – și AI va juca, fără îndoială, un rol important, unul care este puțin probabil să fie periculos. AI este foarte bun la producerea dezinformării și a falsurilor profunde și vor exista mulți actori rău intenționați. Ce putem face în privința asta? Nu am răspunsul, dar sper că această problemă va primi atenția pe care o merită“, a conchis George Soros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel