Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, atacă noul Statut al parlamentarilor și spune că este încă o dovadă că "unii membri ai Parlamentului doresc diminuarea competenţelor ANI".
Problema sesizată de Georgescu vine din partea deputatului UDMR Marton Arpad. Cel din urmă a introdus sintagma "orice prevedere contrară se abrogă" în contextul evaluării incompatibilităților și conflictelor de interese pentru deputați și senatori. Președintele ANI spune că totul va duce la "grave confuzii". În plus, nu ar face decât să limiteze atribuțiile ANI.
Horia Georgescu denunță noul statut al parlamentarilor, care vulnerabilizează "procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese pentru deputaţi şi senatori, deoarece sintagma 'orice prevedere contrară se abrogă' introdusă de deputatul UDMR, Marton Arpad, va crea grave confuzii juridice şi va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI", scrie Mediafax.
Georgescu: Noul Statut, neconstituțional
În opinia lui Georgescu, acest demers "este menit să submineze mecanismul de verificare al incidentelor de integritate având şi o componentă neconstituţională, deoarece abrogarea articolelor de lege se face în mod expres şi nu poate avea caracter general".
Parlamentarii atacă ANI
Georgescu adaugă "Este încă o dovadă a faptului ca unii membrii ai Parlamentului doresc diminuarea competenţelor ANI prin intervenţii legislative". În urmă cu două zile președintele ANI acuza același lucru- vezi aici.
În plus, ca motivare, președintele ANI îi amintește, din nou, pe "unii parlamentari", care-și exprimă public poziția de a desființa Agenția. El leagă limitarea atribuțiilor ANI de MCV și Schengen, lucru care a stat la baza motivării procesului intentat lui Mircea Badea.
Plenul reunit al celor două Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu