Fostul prim-ministru al Georgiei, Irakli Garibashvili, susține că Georgia nu este pregătită pentru UE, declarația venind în contextul în care tensiunile dintre Tbilisi și Bruxelles sunt în creștere din cauza unei legi privind agenții străini "inspirate de Kremlin".
Este puțin probabil ca Georgia să adere în curând la Uniunea Europeană, în ciuda faptului că anul trecut a primit statutul de candidat, a declarat sâmbătă președintele partidului de guvernământ al țării.
"În decembrie anul trecut, am devenit o țară candidată. Următorul pas este aderarea. Astăzi, nu suntem pregătiți să devenim o țară membră", a declarat sâmbătă reporterilor Irakli Garibashvili.
În pofida protestelor de amploare, politicianul Visului georgian și fostul prim-ministru a apărat un nou proiect de lege controversat care ar eticheta ONG-urile, grupurile de campanie și instituțiile media care primesc mai mult de 20 la sută din finanțare din străinătate ca agenți de influență străină. Criticii spun că legislația ar crea o prăpastie între Georgia și Occident și ar înăbuși opoziția în același mod în care reguli similare au fost aplicate în Rusia.
"Dacă ni se spune că mâine vom deveni membri ai UE, atunci va fi posibil să o anulăm foarte ușor (legea), să o revizuim, să o transformăm sau să adoptăm una nouă", a declarat Garibashvili.
În același timp, el a susținut că "nu există un consens că o țară poate deveni membră a UE astăzi", deoarece blocul "nu este pregătit pentru extindere și va dura ceva timp, iar acești pași următori depind de multe lucruri".
UE a transmis Georgiei că propunerile, care au scos mii de oameni în stradă pentru a protesta în ultimele săptămâni, sunt incompatibile cu valorile europene și ar trebui retrase, în timp ce Washingtonul a catalogat legislația "inspirată de Kremlin" drept un atac la adresa societății civile.
Comisia Europeană a acordat anul trecut Georgiei statutul de țară candidată, a stabilit pașii specifici necesari pentru ca această țară din Caucazul de Sud să fie admisă ca membru cu drepturi depline, și a stabilit măsurile pentru combaterea polarizării politice și consolidarea protecției drepturilor omului. Potrivit celui mai înalt diplomat al blocului comunitar, Josep Borrell, adoptarea legii privind agenții străini, precum și noile propuneri ale guvernului care reprimă drepturile LGBTQ+, "ar avea un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea sa către UE".
Un sondaj de opinie realizat în decembrie 2023 de Institutul Național Democratic a constatat că 79% dintre respondenții georgieni au susținut ambițiile de aderare a țării lor la UE, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu