Georgienii ies la proteste și în ziua de Crăciun pe stil vechi. Mii de manifestanți au ieșit cu lumânări în mână /video

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Mii de georgieni au defilat prin fața Parlamentului din Tbilisi în noaptea de luni spre marți, marcând cea de-a 40-a zi de proteste împotriva deciziei Guvernului de a suspenda procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Participanții, purtând lumânări și steaguri georgiene sau europene, au pornit de la cinci biserici ortodoxe din capitală și au mărșăluit spre Biserica Kachveti, aflată în fața Parlamentului. Mișcarea, încărcată de emoție și determinare, a fost o expresie a dorinței georgienilor de a menține cursul european al țării.

„De Crăciun, mă rog pentru eliberarea apropriată a tuturor deținuților politici încarcerați de către Guvern pentru că și-au exprimat opiniile,” a declarat Irina Sartania, o manifestantă în vârstă de 56 de ani, subliniind legătura dintre valorile creștine și lupta pentru libertate.

Manifestațiile au început pe 28 noiembrie, după ce premierul Irakli Kobahidze a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028. Această decizie a fost percepută ca un pas înapoi în aspirațiile europene ale Georgiei, alimentând nemulțumiri preexistente legate de alegerile legislative din octombrie, considerate fraudate de opoziție.

Fosta președintă Salome Zurabișvili, cunoscută pentru poziția sa proeuropeană, s-a alăturat manifestanților, acuzând guvernul că trădează viitorul țării. „Trebuie să ghidăm această țară către direcția sa bună, nu avem dreptul să eșuăm,” a declarat Zurabișvili pentru AFP.

Deși mandatul său s-a încheiat pe 29 decembrie, când Mihail Kavelașvili, un membru al Partidului Visul Georgian, a fost numit președinte de către Colegiul Electorilor, Zurabișvili continuă să se considere „singura conducătoare legitimă” a țării.

Partidul Visul Georgian este acuzat de opoziție de derapaje autoritariste, apropiere de Rusia și abandonarea integrării europene, înscrisă ca obiectiv în Constituție. Guvernul respinge acuzațiile, susținând că suspendarea negocierilor urmărește evitarea implicării Georgiei într-un conflict geopolitic între Rusia și Occident.

În schimb, protestatarii consideră decizia o trădare a valorilor democratice și o îndepărtare de calea europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel