Au loc nou proteste în Georgia.
Georgienii au ieșit din nou în stradă sâmbătă, după ce comisia electorală a țării a aprobat victoria partidului de guvernământ în alegerile parlamentare contestate de luna trecută, potrivit rapoartelor mass-media.
Opoziția pro-occidentală din această țară din Caucaz a denunțat votul din 26 octombrie. Opozanții conduși de președintele georgian Salome Zurabishvili au susținut că votul a fost viciat și au respins rezultatele oficiale ca fiind nelegitime, în timp ce UE și SUA au solicitat o anchetă privind presupusele nereguli electorale, pe fondul afirmațiilor privind amestecul Rusiei.
Potrivit rapoartelor, sute de susținători ai opoziției au organizat un miting în fața sediului comisiei electorale, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de proteste împotriva rezultatelor contestate de la începerea scrutinului. Șeful Comisiei Electorale Centrale din Georgia a fost stropit cu vopsea neagră în timpul unei sesiuni turbulente, în timp ce protestatarii se adunau afară.
Mulți georgieni au considerat votul drept un referendum esențial pentru eforturile țării de a adera la UE. Primind statutul de țară candidată anul trecut, Georgia și-a văzut procesul de aderare la UE oprit în cursul verii, după ce partidul de guvernământ, Visul Georgian, a adoptat o serie de legi în stil rusesc care vizează ONG-urile susținute de Occident și reprimarea drepturilor LGBTQ+.
Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vor discuta despre votul din Georgia în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni. Potrivit unui diplomat, cele două opțiuni principale luate în considerare vor fi fie creșterea sprijinului pentru societatea civilă din Georgia, fie impunerea de sancțiuni împotriva guvernului.
Comisia electorală a anunțat sâmbătă că formațiunea pro-rusă Visul Georgian a obținut 53,93% din voturi, față de 37,79% obținute de o alianță a grupurilor de opoziție pro-occidentale.
Protestele din Georgia au loc după ce, vineri, protestatarii au luat cu asalt Parlamentul regiunii separatiste georgiene Abhazia, susținută de Moscova, și au cerut demisia liderului acesteia din cauza unui acord de investiții nepopular cu Moscova.
Autointitulatul președinte al regiunii, Aslan Bzhania, a declarat că nu are nicio intenție de a demisiona. El a declarat că discuțiile cu reprezentanții opoziției continuă.
Reprezentanții opoziției au respins însă declarația președintelui, iar agențiile de presă au afirmat că aceștia au întrerupt discuțiile, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci