Germania a ajuns să aibă la fel de puține farmacii ca la începutul anilor 1980, din cauza deficitului de medicamente și lipsei forței de muncă

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Farmaciile au fost închise într-un ritm alarmant în ultimii ani în Germania, peste 120 de magazine închizându-se doar în primele trei luni ale anului, potrivit datelor Asociației Federale a Farmaciştilor Germani (ABDA).

 

„Avem cel mai mic număr de farmacii de la începutul anilor 1980 în acest moment”, a declarat Christian Splett, purtătorul de cuvânt al ABDA, pentru Euronews.

Numărul farmaciilor din țară este în scădere de ceva timp -- dar scăderea a luat avânt în ultimul an. Până la sfârșitul anului 2022, erau puțin peste 18.000 de magazine deschise în toată țara -- 2.800 mai puțin decât acum un deceniu, potrivit ziarului FAZ.

Este o situație care îi lasă pe mulți germani fără o legătură crucială cu sistemul de sănătate al țării, în special în zonele rurale, deoarece farmaciștii sunt adesea primii experți la care oamenii merg pentru a le cere ajutorul, înainte de a contacta un medic.

„Farmaciștii îndeplinesc o funcție fundamentală și în sistemul de sănătate, pe care nu o puteți măsura după cantitatea de medicamente pe care o vând”, a spus Splett. „Ei sunt primul punct de contact pentru pacienții care nu sunt siguri dacă ar trebui să consulte un medic și ce medicamente pot primi. Și asta este important.”

Potrivit ABDA, există mai multe motive pentru care farmaciile s-au închis într-un ritm fără precedent, dar motivul principal este că nu pare să existe un viitor mare pentru tinerii farmaciști în sectorul farmaciilor comunitare -- o componentă majoră a sistemului de sănătate german.

„Dacă îi întrebi pe tinerii farmaciști, ei spun că practic nu există nicio perspectivă economică pentru ei, pentru că guvernul nu vrea de fapt să bage bani în sistem”, a spus Splett pentru Euronews.

„Dar există și multă birocrație, multe proceduri birocratice atunci când conduci o farmacie sau ai de-a face cu companiile de asigurări de sănătate, în special, care descurajează tinerii profesioniști.”

O altă problemă este că industria farmaceutică privată își plătește personalul cu mult mai mulți bani decât își poate permite orice farmacie comunitară. Sistemul de sănătate este strict reglementat în Germania, iar veniturile farmaciilor comunitare sunt determinate în principal de cheltuielile asigurărilor legale de sănătate.

O altă problemă stridentă ar fi penuria de medicamente din cauza cererii crescute și a ofertei reduse, exacerbată de impactul persistent al pandemiei, inflația în creștere și criza energetică.

Potrivit bazei de date naționale oficiale de la PharmNet.Bund, care monitorizează furnizarea de medicamente în Germania, peste 400 de medicamente sunt listate ca fiind deloc disponibile în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel