Trupele germane revin în Bosnia pe fondul instabilității cauzate de războiul din Ucraina
Germania a desfășurat trupe în misiunea UE de menținere a păcii în Bosnia pentru prima dată într-un deceniu, în timp ce preocupările cresc cu privire la instabilitatea din cauza războiului din Ucraina care s-a extins în Balcanii de Vest.
Marți, primele trupe germane care s-au întors în țară au fost întâmpinate în cadrul unei ceremonii la sediul din Saraievo al forței EUFOR, care a marcat începutul misiunii lor, a declarat un purtător de cuvânt al armatei germane.
Germania va desfășura aproximativ 30 de militari în Bosnia până la jumătatea lunii septembrie, scrie AlJazeera.
Autoritățile estoniene au scos un tanc din epoca sovietică de pe piedestalul său, în orașul de est Narva, cea mai importantă îndepărtare de până acum dintre aproximativ 200 până la 400 de astfel de monumente pe care guvernul s-a angajat să le dea jos până la sfârșitul anului.
A fost cea mai recentă mișcare împotriva Rusiei a țărilor din regiunea baltică.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, monumentele sovietice din Estonia nu au mai fost doar o problemă locală, a declarat marți premierul, Kaja Kallas. „Nimeni nu vrea să-l vadă pe vecinul nostru militant și ostil stimulând tensiuni în casa noastră”, a spus Kallas.
Statul baltic a fost o republică sovietică din 1944 până în 1991 și aproape un sfert din populația sa de 1,3 milioane de oameni este formată din etnici ruși. „Nu vom oferi Rusiei oportunitatea de a folosi trecutul pentru a perturba pacea în Estonia”, a spus Kallas.
Guvernul și-a anunțat intenția de a elimina toate monumentele din epoca sovietică la începutul acestei luni, spunând că invazia Ucrainei de către Moscova a „deschis răni în societatea noastră de care aceste monumente din epoca comunistă ne amintesc”, notează The Guardian.
Anunțul a fost întâmpinat cu ostilitate de unii etnici ruși la Narva, la granița Estoniei cu Rusia, unde doar 4% dintre rezidenți sunt etnici estonieni și peste 80% sunt etnici ruși, ceea ce a determinat guvernul să intervină rapid pentru a contracara „tensiunile și confuzia în creștere”. spuse Kallas (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu