Guvernul german a propus marți o lege de urgență care îi va permite să salveze companiile energetice aflate în dificultate, pe fondul temerilor că Rusia ar putea închide robinetul de gaz săptămâna viitoare.
O reformă a legii germane privind securitatea energetică ar autoriza Berlinul să ofere ajutor financiar companiilor energetice sau chiar să le salveze, creând totodată posibilitatea introducerii unei taxe speciale la prețul gazelor care ar împărți costurile prețurilor de import mai mari între consumatori și companii.
Cabinetul a aprobat marți proiectul de lege, care urmează să fie supus votului joi o procedură rapidă care este menite să facă noile măsuri disponibile cât mai repede posibil.
”Este vorba de a face tot ce ne stă în putință pentru a menține aprovizionarea de bază în iarna care vine și pentru a menține piețele energetice în funcțiune cât de mult putem, în ciuda prețurilor ridicate și a riscurilor în creștere”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Legea reformată vine pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea folosi o întreținere de rutină planificată a gazoductului Nord Stream 1 pe 11 iulie, ceea ce implică de obicei o scurtă oprire a livrărilor, ca pretext pentru a întrerupe livrările de gaz către Germania și Europa pentru o perioadă mai lungă.
Rusia a redus deja drastic livrările de gaz către Germania în ultimele săptămâni, ceea ce a cauzat dificultăți financiare serioase pentru cel mai mare importator de gaze din țară, Uniper, deoarece trebuie să cumpere gaz la prețuri mari de pe piața globală pentru a compensa lipsa livrărilor rusești.
Legile germane privind protecția consumatorilor interzic în prezent companiei Uniper să transfere majoritatea costurilor crescute către consumatorii finali, iar acest lucru înseamnă că Uniper se confruntă acum probleme financiare din ce în ce mai mari și ar putea chiar risca falimentul.
Cancelarul german Olaf Scholz a sugerat duminică o salvare a Uniper similar cu pachetul de 9 miliarde de euro pentru Lufthansa pe care guvernul german l-a folosit pentru a salva compania aeriană în urmă cu doi ani în timpul pandemiei de coronavirus.
Noua lege ar permite Guvernului german să salveze firmele energetice prin achiziționarea de acțiuni ale companiei - o măsură care teoretic ar fi posibilă și fără sprijinul părții interesate majoritar.
Legea detaliază în continuare o clauză pentru Guvern care să permită furnizorilor de energie să ocolească legile privind protecția consumatorilor și să transmită prețuri mai mari la gaze direct consumatorilor și companiilor.
Cu toate acestea, având în vedere că doar unii importatori de gaze precum Uniper depind puternic de gazul rusesc și se luptă cu prețuri mai mari, legea propune și o soluție alternativă, o taxă pe prețul gazelor, care ar împărți și costurile mai mari între toți utilizatorii.
Vorbind la un forum economic de la Berlin, marți, Habeck a avertizat că creșterea costurilor cu energia pentru cetățenii și companiile germane pare inevitabilă, dar a promis și că le va contracara prin măsuri suplimentare de compensare financiară.
Nu este clar cum ar putea fi finanțate, având în vedere că ministrul de finanțe Christian Lindner s-a opus unor măsuri suplimentare de sprijin care ar crește datoria Germaniei.
”Frica de recesiune este copleșitoare”, a spus Habeck, subliniind că Guvernul ar trebui să acționeze pentru a contracara o combinație potențial fatală de scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori și o ”frână a investițiilor” pentru companii.
Tot marți, parlamentarii din coaliția de guvernământ a social-democraților au convenit asupra unui proiect de lege pentru a stimula tranziția Germaniei la energiile regenerabile, care ar rezerva până la 2% din suprafața țării pentru turbinele eoliene, potrivit Politico.
Scopul este de a produce 80% din cererea de energie a Germaniei prin energii regenerabile până în 2030.
Citește și:
Greva muncitorilor din Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor al UE după Moscova, ar putea duce la o reducere a producției cu 25% în timp ce Gazprom se pregătește să închidă Nord Stream 1.
Equinor, gigantul energetic norvegian, a anunțat reduceri de aprovizionare către țările UE, care ar putea ajunge până la 25% în această săptămână. Motivul principal ar fi protestele muncitorilor din sector, care cer salarii mai mari.
Acțiunea sindicală a început în trei centre de extracție de petrol și gaze (Gudrun, Oseberg Sud și Oseberg Est) și de miercuri, 6 iulie și se va extinde la alte trei (Kristin, Heidrun și Aasta Hansteen).
Strategia sindicatelor este să mărească treptat amploarea protestului: după centrul Tyrihans, până la 9 iulie, zăcămintele Sleipner, Gullfaks A și Gullfaks C ar trebui, de asemenea, să oprească producția. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci