Germania afirmă că, cel mai probabil, cauza este un act de sabotaj, deși încă nu există dovezi în acest sens.
Germania și Finlanda au acuzat luni un „război hibrid” și amenințarea rusă, afirmând faptul că sunt „profund îngrijorate” după ruperea unui cablu subacvatic de telecomunicații care leagă cele două țări.
„Distrugerea a două cabluri de telecomunicații subacvatice în Marea Baltică ar trebui considerată un act de sabotaj, a declarat Germania marți, în timp ce forțele armate ale Lituaniei au intensificat supravegherea apelor sale ca răspuns.
„Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental. De asemenea, nu vreau să cred în ipotezele că ar fi fost cauzate de ancorele unor nave care au provocat accidental pagubele”, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius, înainte de o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles.
Două cabluri de fibră optică, unul care leagă Finlanda de Germania, iar celălalt care conectează Suedia de Lituania, au încetat să funcționeze între duminică și luni, amintind de incidentele de securitate anterioare în această cale navigabilă aglomerată, afectată de războiul dintre Rusia și Ucraina”, transmite Reuters.
„Oficiali regionali ai NATO au evaluat împreună ce s-a întâmplat”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor armate lituaniene, adăugând ”că forțele navale și-au intensificat patrulele”.
Biroul Procurorului General al Lituaniei adună informații pentru a determina dacă ar trebui să fie lansată o investigație oficială, a precizat un purtător de cuvânt.
„Autoritatea Suedeză pentru Poștă și Telecomunicații a declarat că este în contact cu celelalte autorități pentru a aduna informații.
Companiile care dețin cele două cabluri au afirmat că încă nu este clar ce a cauzat întreruperile.
„Nu este o avarie parțială, este o avarie totală,” a spus un purtător de cuvânt al Arelion, proprietarul și operatorul cablului care leagă Lituania de Suedia. Cinia, proprietarul cablului care leagă Finlanda de Germania, a declarat că nu este posibil să se determine ce ar fi putut cauza ruperea până nu încep reparațiile. Compania a precizat că reparațiile de acest tip durează de obicei între 5 și 15 zile”.
Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a clarificat că nu deține informații specifice despre cine ar fi vinovat, dar a spus: „Observăm o activitate tot mai intensă, în special din partea Rusiei în mările noastre, orientată spre spionaj și posibil chiar spre sabotarea infrastructurii noastre vitale”.
Cel mai cunoscut caz de sabotaj din Marea Baltică a fost conducta de gaz Nord Stream, distrusă în 2022, accelerând tranziția Europei către alți furnizori de energie după invazia Rusiei în Ucraina.
Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru acele explozii. În timp ce unii oficiali occidentali au dat inițial vina pe Moscova, o interpretare respinsă ca „idioată” de președintele rus Vladimir Putin, media din SUA și Germania au raportat că actori pro-ucraineni ar fi putut juca un rol în acest sens”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu