Germania, ajutor financiar de 15 milioane de euro pentru armata din Liban

FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro

Germania a promis un ajutor financiar de 15 milioane de euro pentru armata libaneză. 

Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a promis miercuri un ajutor în valoare de 15 milioane de euro pentru armata libaneză, într-un context de îngrijorare în creștere cu privire la tensiunile de la frontiera cu Israelul, pe fondul războiului din Fâșia Gaza, informează AFP.

Potrivit lui Baerbock, aflată în vizită la Beirut, armata trebuie să fie în măsură să exercite un ”control eficace” în regiune, pentru a ”stăvili milițiile armate și organizațiile teroriste”, aceasta adăugând că este vorba de un ajutor care să-i permită armatei libaneze să-și securizeze mai bine frontiera sudică pe care o are cu Israelul.

Astfel, ajutorul va servi în mod concret pentru achiziția de carburant, precum și pentru formarea trupelor libaneze de supraveghere a frontierelor, a mai precizat Annalena Baerbock.

Schimburi de focuri, în fiecare zi între armata israeliană și Hezbollah

Armata israeliană și Hezbollah, puternica mișcare șiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte și de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel și Hamas, declanșat pe 7 octombrie, după cel mai sângeros al mișcării islamiste palestiniene din ultimii 50 de ani.

Ciocniri transfrontaliere au suscitat temeri privind un conflict regional mai vast, ceea ce a determinat mai mulți diplomaţi occidentali să se deplaseze la Beirut, pentru a îndemna la reținere și a discuta asupra unor soluții politice.

Baerbock, care a discutat cu prim-ministrul libanez Najib Mikati, a declarat că o escaladare a conflictului ”ar fi o catastrofă pentru cele două țări”.

Ea a îndemnat Hezbollah să se retragă din regiunea frontalieră, unde mișcarea susținută de Iran este majoritar activă, după cum cere rezoluţia 1701 a Națiunilor Unite, adoptată pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hezbollah din 2006.

”Războiul din Gaza împotriva Hamas nu trebuie să servească drept pretext pentru a deschide un alt front și a provoca un război regional”, a spus șefa diplomaţiei germane, în timpul unei vizite pe o fregată germană în portul din Beirut.

Soldații germani fac parte din Forța Interimară a ONU în Liban (Finul), însărcinată să supravegheze zona situată la frontiera israeliano-libaneză.

Citește și: Lider militar al Hezbollah, ucis într-un atac israelian în Liban (surse)/ video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel