Germania ar putea deveni în curând cea mai mare piață din lume pentru canabis legal.
Guvernul lui Olaf Scholz, format din social-democrați, lucrează la un proiect de lege care urmează să fie depus până în toamnă.
Și asta ar putea deschide ușa către un venit anual pentru stat de aproape 5 miliarde de euro. Dar dincolo de implicațiile pur germane, posibila legalizare a drogurilor ușoare pentru uz recreațional în cea mai populată și mai bogată țară europeană ar putea declanșa un efect de undă și în restul UE.
”Cea mai mare economie europeană care se alătură Canadei și Californiei în legalizarea canabisului pentru uz recreațional ar putea crea un impuls pentru modificarea Convenției Națiunilor Unite care restricționează cultivarea marijuanei și, de asemenea, să facă presiuni asupra statelor europene vecine să urmeze exemplul Germaniei”, scrie The Guardian.
”Cu siguranță va exista un efect de domino”, spune Justus Haucap, directorul Institutului pentru Economie Competitivă din Dusseldorf. ”Țările europene care au o problemă mult mai mare cu consumul ilegal de canabis, cum ar fi Franța, urmăresc foarte atent ce face Germania în acest moment”, adaugă Haucap, unul dintre experții care au participat la cele cinci consultări publice cu medici, economiști și cultivatorii de canabis.
Ceea ce stă la baza intenției de legalizare a canabisului este stoparea comerțului ilegal, cu beneficii pentru sănătatea consumatorilor, care găsesc adesea substanțe contaminate pe piața neagră, în special pentru minori.
Acordul de coaliție prevede și o condițiție de comercializare: canabisul nu se vinde copiilor sau adolescenților, deci celor sub 18 ani. Mai mulți experți în sănătate fac apel la o limită de vârstă mai mare: ”Din punct de vedere medical, o limită de vârstă de cel puțin 21 de ani (chiar și 25 de ani)”, se arată într-un comunicat al Asociației Medicale Germane.
Chiar și ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a avertizat împotriva riscurilor unei legalizări nereglementate: ”Folosirea canabisului nu este o chestiune banală pentru tineri, și mai ales pentru copii, și poate distruge o viață”, a spus ministrul.
În acest sens, comisarul german pentru lupta împotriva drogurilor, Burkhard Blienert, a declarat: ”Olanda nu este un model pentru Germania”. Țările de Jos au autorizat vânzarea de canabis în cafenele în 1976, dar nu au permis aprovizionarea legală și controlată. Trebuie să fim cu ochii pe întreg lanțul de aprovizionare, de la cultivare la comerț și până la vânzare”, a spus Blienert.
O poziție care este de acord cu asociațiile pentru protecția tinerilor și copiilor, care cer și interzicerea vânzărilor online, încredințând personal instruit și autorizat să facă comerț în punctele de vânzare.
Un alt punct critic este modul de contracarare a pieței negre, unul dintre eșecurile atribuite metodei olandeze. De când Germania a autorizat cultivarea cânepei în scopuri medicale în 2017, producția nu a decolat atât de mult, iar 85% din nevoile de canabis medicinal sunt încă acoperite de importuri din Canada, Spania și Țările de Jos.
Producătorii germani de cânepă sunt de părere că promovarea unei producții interne mai mari merg mână în mână și combaterea ilegalității, prin urmare, au cerut Guvernului să ofere mecanisme și stimulente fiscale pentru a crește și a dezvolta companii în toată țara.
În prezent, aproximativ 4 milioane de adulți din Germania consumă canabis, potrivit cifrelor oficiale ale ministerului. Cererea internă anuală estimată cu o eventuală legalizare este de 400 de tone, pentru un profit estimat la 4,7 miliarde de euro pe an datorită veniturilor fiscale suplimentare și economiilor la costurile consumului recreativ contrastant.
Legalizarea germană nu poate fi doar o problemă pur națională: atenția internațională este pusă pe ceea ce se va întâmpla în Germania în lunile următoare.
Intrarea în afaceri de comerț și vânzare de canabis, de fapt, ar pune țara în încălcarea Convenției unice a Națiunilor Unite din 1961 privind stupefiantele. ”Berlinul ar putea urma exemplul Canadei și Uruguayului și să încerce să ignore Convenția sau să găsească o cale de a o ocoli”, scrie The Guardian.
Citește și...
Potrivit AP. News, Ministerul Sănătății a anunțat că va începe desfășurarea audierilor cu experți pe diferite aspecte ale problemei. Acesta a spus că vor participa peste 200 de reprezentanți din domeniul medical, juridic și din alte domenii, alături de oficiali de la diferite niveluri de guvernare și alți experți internaționali din domeniu...citeșteîntreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci