Mai mulți recruți ai armatei ucrainene ar putea primi instruire de bază în Germania începând de anul viitor, dacă Kievul va muta o parte din educația militară înapoi în Ucraina, a declarat un comandant al UE pentru Reuters. Cererea pentru trupe crește pe măsură ce războiul cu Rusia continuă.
Locotenent-generalul Andreas Marlow, șeful comandamentului special de instruire al UE de lângă Berlin, a declarat într-un interviu că au fost primite mai multe solicitări de instruire pe măsură ce Ucraina continuă să mobilizeze trupe. Această schimbare ar putea afecta instruirea colectivă, care implică companii sau batalioane întregi, desfășurată până acum în Germania, după instruirea de bază.
Ucraina se confruntă cu presiuni pentru a mobiliza mai multe trupe, în contextul în care războiul început acum 27 de luni continuă și numărul voluntarilor scade. Kievul intenționează să preia mai mult din instruirea militară pentru a simplifica logistica și a permite trupelor să fie disponibile pe câmpul de luptă într-un timp mai scurt. În prezent, Spania și Polonia contribuie, de asemenea, la instruirea trupelor ucrainene.
Comandamentul Special de Instruire al lui Marlow face parte dintr-o misiune militară a Uniunii Europene, înființată în 2022, care are ca scop instruirea a aproximativ 60.000 de trupe ucrainene în diverse abilități până la mijlocul lunii noiembrie 2024 pentru a ajuta Kievul să combată invazia Rusiei.
În Germania, instructori din 14 națiuni au predat trupelor operarea tancurilor și a sistemelor de apărare aeriană, precum Patriot și IRIS-T, în timp ce lunetiștii, inginerii, paramedicii și operatorii de drone își perfecționează abilitățile. De asemenea, experții IT sunt instruiți să respingă atacurile cibernetice.
Marlow a subliniat că nu se așteaptă ca astfel de instruiri specializate să fie mutate în Ucraina, deoarece acestea necesită arme și anumite infrastructuri, cum ar fi simulatoarele. Kievul speră să mute instruirea colectivă acasă, deoarece predarea doctrinei operaționale este mai ușor de realizat de către ucraineni, și pentru a accelera desfășurarea noilor trupe.
„Kievul ar avea trupe gata de utilizare mult mai repede decât dacă ar participa la instruire în Germania sau Spania”, a spus Marlow. El a adăugat că, în situații de urgență, nu este necesar să se trimită în grabă soldați care au finalizat instruirea de bază, deoarece aceștia nu sunt încă pe deplin pregătiți pentru acțiune.
Instruirea de bază în Germania durează de obicei trei luni, dar a fost redusă pentru recruții ucraineni la șase săptămâni din cauza războiului. Efortul Kievului de a muta instruirea înapoi în Ucraina ar putea stimula discuții între aliații NATO, precum Franța și Lituania, pentru a trimite instructori militari în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu