Berlinul se pregătește pentru riscul unei întreruperi a aprovizionării rusești. În apropiere de Frankfurt, autoritățile au închis deja apa caldă la 86 de instituții.
În toamnă, învățământul la distanță ar putea reveni la multe școli din Germania. Dar de data aceasta, Covid-19 nu are nimic de-a face cu asta: criza gazelor de care se teme Berlinul că ar putea apărea dacă Rusia ar pune în aplicare o înăsprire a aprovizionării sale către Europa ar putea fi un impediment pentru desfășurarea cursurilor în format fizic.
Deja astăzi unele autorități locale, precum cele din cartierul Lahn-Dill, lângă Frankfurt, au plănuit deja să închidă sau să reducă apa caldă pentru școli în septembrie.
”În timpul pandemiei, am luptat pentru a include instituțiile de învățământ în infrastructura critică”, a spus Bettina Stark-Watzinger pentru Rheinische Post, citată de Europa Today. ”Chiar și acum, ar trebui acordată o atenție deosebită pentru a se asigura că nu există restricții privind predarea sau chiar anularea lecțiilor”, a spus ministrul federal al Educației, Bettina Stark-Watzinger.
Pentru Stark-Watzinger, este necesar să se concentreze asupra măsurilor care vizează economisirea energiei cu implicarea managerilor de școli, dar și a profesorilor și a elevilor.
”Multe școli se confruntă de mult cu energia într-un mod durabil și responsabil cu concepte de economisire a energiei”, a declarat Maike Finnern, șeful sindicatului școlar Gew.
”Dar un lucru este și cert: multe școli sunt dărâmate, nu sunt construite sau renovate eficient energetic, multe ferestre sunt sparte sau nu pot fi deschise corespunzător pentru o ventilație rapidă, sistemele de încălzire trebuie modernizate”, a avertizat el. Conform calculelor lui Gew, restanța de restructurare a școlii este în prezent de 45,6 miliarde de euro.
Guvernul, deocamdată, a lansat un plan de urgență în care școlile au fost incluse în lista materiilor care trebuie protejate cu prioritate în cazul unei reduceri a aprovizionării cu gaze. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat districtul Lahn-Dill, lângă Frankfurt, să planifice o oprire la apă caldă în cele 86 de școli ale sale pentru luna septembrie.
Măsura nu este izolată în Germania: în diverse părți ale țării, îndemnată de apelurile guvernului, apa caldă este raționalizată, lămpile stradale stinse și piscinele închise.
Berlinul a coborât termostatul piscinelor exterioare, reducând temperatura cu 2 grade. În vestul Germaniei, Köln reduce iluminatul stradal la 70% din producția maximă începând cu ora 23.
”Importatorii de gaze și companiile de utilități se luptă să supraviețuiască în timp ce facturile consumatorilor cresc vertiginos”, scrie el pentru Financial Times. ”Situația este mai mult decât dramatică”, spune Axel Gedaschko, șeful federației companiilor germane de construcții GDW: ”Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”.
Lunea viitoare, gigantul gazier rus Gazprom va închide Nord Stream 1, conducta care aduce gaze din zăcămintele rusești în Germania. Închiderea a fost justificată prin prisma unei întrețineri extraordinare deja programate de ceva timp și ar trebui să dureze 10 zile.
Dar Berlinul se teme că Moscova este dispusă să țină robinetele închise mai mult timp, reducând șansa țării de a asigura în timp aprovizionare suficiente pentru iarna viitoare.
”Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți”, a declarat marți ministrul Economiei, Robert Habeck: ”Trebuie să fim pregătiți în cazul în care situația devine critică”.
Astăzi, nivelul de alertă al țării este în faza a doua. După aceea, va declanșa a treia și ultima: cea a adevăratei urgențe energetice.
Vezi și:
Germania limitează apa caldă, reduce iluminările stradale și închide piscinele pe fondul penuriei de energie. O creștere masivă a prețurilor la gaze legată de o reducere a livrărilor din Rusia a aruncat cea mai mare economie a Europei în cea mai gravă criză energetică din anii 1970, scrie Financial Times.
„Situația este mai mult decât dramatică”, spune Axel Gedashko, șeful Federației Întreprinderilor Germane de Locuințe, citat de ziar.
În același timp, autoritățile germane se așteaptă ca, pe fondul conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, deficitul de resurse energetice să crească.
„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți”, a declarat în această săptămână ministrul german pentru Economie și Protecția Climei, Robert Habeck, adăugând că țara trebuie să fie pregătită pentru faptul că situația poate deveni critică. El a îndemnat populația și companiile să ia măsuri pentru economisirea resurselor energetice.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News