Germania blochează 8 miliarde de euro, ajutoare UE pentru Ucraina. Furia lui Zelensky: ”O crimă”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Berlin s-a opus planului de asistență financiară pentru Kiev propus de Comisia Europeană.

”Reamintesc unor lideri ai Uniunii Europene că pensionarii noștri, persoanele strămutate, profesorii noștri și alți oameni nu pot fi ținuți ostatici de indecizia lor sau de birocrația lor”, aceasta este „o crimă”, a declarat peșsedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut rabat de la cuvintele dure în ultimul său discurs adresat populației pentru a-și exprima toată dezamăgitrea față de ajutorul financiar de 8 miliarde de euro pe care UE i-a promis în luna mai și care nu a ajuns încă în cuferele Kievului.

Zelensky nu a vrut să menționeze nume, dar toată lumea din Bruxelles știe că este în principal o țară care blochează aceste fonduri: Germania.

Totul a început în mai, când liderii UE s-au angajat să acorde Ucrainei împrumuturi de 9 miliarde de euro ca pachet de asistență macrofinanciară, angajament ratificat apoi la summitul de la Bruxelles de la sfârșitul lunii iunie.

De atunci, însă, resursele debursate au fost de 1 miliard, trimise în două tranșe la începutul acestei săptămâni. Problema este că fondurile, în propunerea inițială a Comisiei, ar trebui să provină de la bugetul de la Bruxelles, care la rândul său este alimentat prin euroobligațiuni emise pe piață. Dar pentru ca CE să emită astfel de euroobligațiuni, sunt necesare garanții din partea statelor membre. Și aici Europa s-a blocat...

Berlinul s-a opus acordării garanției sale blocând efectiv strângerea de fonduri și, în consecință, plata ajutorului către Kiev

Motivația Guvernului german este că Ucraina este deja puternic îndatorată (de la începutul conflictului, se estimează că bugetul său a pierdut 5 miliarde de dolari pe lună) iar dacă ar continua să împrumute acest lucru ar înrăutăți stabilitatea deja fragilă a conturilor. De aici propunerea de a acorda ajutor, dar sub formă de subvenții nerambursabile. Pentru a-și demonstra bunăvoința, Germania a pus pe masă 1 miliard din cuferele sale pentru a fi plătit bilateral (adică fără a trece prin Bruxelles).

Situația politică, așadar, este din ce în ce mai încurcată. Comisia a declarat că lucrează la ”opțiuni diferite” pentru a debloca restul de 8 miliarde.

Una dintre acestea ar include un fel de fond de recuperare într-o variantă mini, adică un mix de împrumuturi și subvenții pentru companiile financiare în pachetul de asistență macrofinanciară.

”Trebuie să găsim garanții suficiente în afara bugetului UE, cu o acoperire de 70% și asta necesită un acord cu țările europene. Lucrăm la asta, nu este un pachet ușor de încheiat", a explicat un purtător de cuvânt al executiv european, potrivit Europa Today.

În esență, aproximativ 3 miliarde ar trebui să fie subvenții nerambursabile, iar restul de 5 miliarde împrumuturi. ”Lucrările tehnice continuă”, iar ”consultările” cu capitalele UE sunt în curs”, a asigurat Bruxelles-ul. 

Oricare ar fi rezultatul acestor consultări, se așteaptă ca durata de acordare să fie lungă, cel puțin în comparație cu așteptările Kievului. Comisia își propune să deblocheze resursele rămase abia în luna octombrie, dar există cei care consideră că această variantă arată prea mult optimism la Bruxelles.

”O astfel de întârziere artificială a asistenței macrofinanciare pentru statul nostru este o crimă sau o greșeală și este greu de spus care este mai rău decât un război la scară largă”, a declarat președintele Zelensky.

 

Citește și:

UE pregăteşte un ajutor financiar de 8 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.

Liderii statelor G7 au convenit în luna mai un alt ajutor financiar pentru Ucraina, de 9,5 miliarde de dolari, fonduri oferite în special de SUA. Germania a contribuit la acel ajutor cu un miliard de euro.

Germania va contribui şi la noul pachet de ajutor european, dar alte state din UE, precum Franţa sau Italia, nu şi-au manifestat deocamdată această disponibilitate şi Berlinul se află în contact cu statele UE şi cu Comisia Europeană asupra acestei chestiuni, mai afirmă sursa citată.

Ajutorul preconizat va fi destinat susţinerii bugetului Ucrainei, în timp ce ajutorul militar, umanitar şi de reconstrucţie urmează să fie finanţat din alte surse, potrivit reprezentantului guvernului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel