Germania caută 151.000 de ingineri. Tranziția energetică a Germaniei este în pericol din lipsă de personal

Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels
Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels

Potrivit estimărilor, în țară există un deficit de aproximativ 150.000 de ingineri și, potrivit experților, aceste cifre sunt pe cale să crească. Asociația Inginerilor Germani (VDI) a înregistrat 151.300 de locuri de muncă vacante la Târgul de la Hanovra, cel mai mare târg industrial din lume, un record de la începutul anului 2011.

”Aceste date sunt alarmante, deoarece pun în pericol lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru a pune capăt acestei situații este necesar să apelăm la profesioniști străini și să promovăm imigrația calificată, tot pentru că, în țară, salariile acestor profesioniști sunt destul de atractive”, informează VDI citat de Europa Today.

O persoană care lucrează în sectorul ingineriei din Germania câștigă în medie în jur de 3.220 de euro pe lună. 

”Situația este mai precară ca niciodată”

”Această lipsă de muncitori calificați devine un obstacol. Fără suficienți ingineri și specialiști, tranziția energetică nu va avea succes”, avertizează Dieter Westerkamp, ​​șef de tehnologie la VDI. În orice caz, implementarea accelerată cerută de politicieni nu poate fi realizată, transmite Welt.

Potrivit monitorului de inginerie pe care VDI îl realizează împreună cu Institutul Economic German (Iw) din Köln, aceste cifre se vor înrăutăți. 

”În viitor, posturile vacante nu vor fi ocupate de absolvenții de inginerie așteptați”, spune Westerkamp, ​​făcând referire la o proiecție lw până în anul 2030. Aproximativ 56.000 de ingineri se pensionează în fiecare an, pe lângă alte 74.500 de noi locuri de muncă. 

”Acest lucru se datorează nevoilor tot mai mari ale companiilor din cauza subiectelor viitoare precum digitalizarea, protecția climei și tranziția energetică”, explică Axel Plünnecke, șeful departamentului de educație, imigrare și inovare la Iw.

Pe de altă parte, în fiecare an, intră pe piața muncii în jur de 70.000 de noi absolvenți ai universităților germane, plus aproape 34.000 de profesioniști care emigrează în Germania din străinătate.

”Concluzia este că va exista un decalaj de aproximativ 26.500 de locuri de muncă”, calculează Plünnecke. Și această extrapolare se bazează pe un scenariu ”normal”. ”Dacă ar fi să iau ca bază accelerația triplă cerută de guvern, cifrele ar fi mult mai dramatice”, spune VDI. 

Se solicită simplificarea procedurilor pentru imigrare a lucrătorilor calificați

”Situația este cu adevărat gravă”, avertizează expertul Westerkamp. Asociația sa profesională solicită acum o simplificare a procedurilor imigrării lucrătorilor calificați și o reducere a birocrației în procesele relevante care ”au fost până acum prea complicate”.

Companiile speră că interesul tinerilor pentru problema schimbărilor climatice îi va împinge să urmeze o astfel de carieră. "Trebuie să cucerești acest grup țintă. Pentru că ingineria este o profesie în care acești oameni pot face cu adevărat diferența", spune Plünnecke, reprezentant al Iw.

Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck, a recunoscut și el problema. ”Va fi dramatic”, a declarat politicianul Verde la Forumul Economic al Târgului de la Hanovra.

"Există deja un deficit de 500.000 de muncitori. Iar economia nici măcar nu funcționează la capacitate maximă", a explicat Habeck. Ministrul nu a prezentat însă nicio soluție la această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel