Germania a înaintat Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de Redresare și Reziliență elaborat în contextul Next Generation EU.
Modificările pe care Germania ar vrea să le aducă actualului PNRR, vizează amânarea unui proiect de digitalizare a căilor ferate și reducerea fondurilor pentru cercetarea vaccinurilor anti-Covid.
”Potrivit regulamentului privind facilitatea de recuperare și reziliență – scrie Comisia – un stat membru poate solicita o revizuire a planului său în cazuri limitate și bine definite, chiar și atunci când circumstanțele obiective fac ca anumite scopuri sau obiective să nu mai fie realizabile”, scrie Europa Today.
Mai exact, Berlinul a cerut modificarea a două măsuri. Prima se referă la investițiile în digitalizarea căilor ferate: Germania a cerut amânarea termenului preconizat pentru finalizarea unuia dintre cele șapte proiecte prevăzute în măsură din cauza întârzierilor excepționale în construcție.
A doua modificare se referă la programul special de accelerare a cercetării și dezvoltării vaccinurilor împotriva Covid-19: pentru această măsură, Guvernul german a prezentat un amendament pentru a ține cont de faptul că unul din trei participanți la program a avut succes atât în cercetare, cât și în introducerea vaccinului pe piață, în timp ce ceilalți doi participanți nu au aplicat pentru aprobare la Agenția Europeană pentru Medicamente, ceea ce a dus la ocheltuială mai mică de fonduri din cadrul programului.
După cum se prevede în Regulamentul privind facilitatea pentru redresare și reziliență, Comisia va evalua acum circumstanțele obiective și modificările propuse de Germania și dacă planul modificat îndeplinește în continuare criteriile de evaluare ale regulamentului Next Generation EU. Planul german prevede o alocare de granturi de 28 de miliarde de euro.
În urma unei crize fără precedent din cauza pandemiei, planul de redresare și reziliență al Germaniei răspunde nevoii urgente de a promova o redresare puternică și de a pregăti Germania pentru viitor.
Reformele și investițiile din plan vor ajuta Germania să devină mai durabilă, mai rezistentă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.
În acest scop, planul constă din 40 de măsuri. Acestea vor fi sprijinite prin granturi de 25,6 miliarde EUR. Cel puțin 42% din plan va sprijini obiectivele climatice și cel puțin 52% din plan va stimula tranziția digitală.
Impactul transformator al planului Germaniei este rezultatul unei combinații puternice de reforme și investiții care abordează provocările specifice ale Germaniei. Reformele abordează blocajele în calea creșterii durabile, în timp ce investițiile vizează decarbonizarea și digitalizarea tuturor domeniilor societății germane.
Planul va consolida, de asemenea, coeziunea socială și educația, deblocând în același timp potențialul de investiții al Germaniei, abordând blocajele actuale, potrivit Comisiei Europene.
Toate reformele și investițiile trebuie puse în aplicare într-un interval de timp scurt, întrucât Regulamentul de instituire a Facilității pentru redresare și reziliență prevede că acestea trebuie finalizate până în august 2026.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News