Autoritățile germane își propun să accelereze procesul de dezvoltare a parcurilor eoliene offshore prin eliminarea studiilor de impact asupra mediului, care uneori întârzie proiectele eoliene, potrivit unei informații transmise de Bloomberg.
Conform proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin și consultat de Bloomberg, cu excepția cazurilor în care statele vecine sunt afectate în mod semnificativ, nu vor mai fi cerute astfel de studii de impact asupra mediului pentru autorizarea și operaționalizarea turbinelor eoliene în largul mării.
Cu toate acestea, intenția de a renunța la studiile de impact asupra mediului ar putea genera critici din partea organizațiilor de protecție a mediului și chiar din partea unor actori din industria eoliană.
Germania, cea mai mare economie a Europei și totodată cel mai mare poluator, și-a propus să ajungă, până în 2030, la o producție de electricitate provenită în proporție de 85% din surse regenerabile, față de 50% cât este în prezent. Acest obiectiv necesită o extindere substanțială a capacităților de producție de energie eoliană offshore.
Potrivit documentului citat de Bloomberg, în majoritatea cazurilor, nu va mai fi necesară o inspecție separată privind impactul asupra faunei și speciilor protejate în faza de construcție, iar majoritatea studiilor de mediu vor fi efectuate de Agenția Federală Maritimă și Hidrografică (BSH) din Germania.
Printre alte prevederi ale proiectului de act normativ se numără declararea producției de hidrogen în largul mării drept "de interes public major", ceea ce ar facilita aprobarea rapidă a instalațiilor de electroliză în apropierea parcurilor eoliene offshore.
Cu toate acestea, criticii atrag atenția că accelerarea procesului nu trebuie să însemne coborârea standardelor de mediu. Mai mult, există temeri că autoritățile ar putea să nu țină suficient cont de impactul asupra mediului și de protejarea zonelor maritime.
Proiectul de act normativ trebuie să fie revizuit de alte ministere și să fie trecut prin Parlament, ceea ce înseamnă că mai pot să apară modificări până la adoptarea finală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News