Germania, fermă cu privire la invitația Ucrainei de a adera la NATO. Scholz: Toată lumea știe asta

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Cancelarul Olaf Scholz a explicat de ce a refuzat cererea lui Zelenski de a adera la NATO.

Citește și: Țările NATO care nu sunt de acord cu aderarea imediată a Ucrainei la Alianță

Olaf Scholz, cancelarul german, a refuzat joi cererea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care reclamă, în cadrul ”planului său de victorie” împotriva Rusiei, o invitație de acum pentru țara sa de a adera la NATO, transmite AFP.

”Este important să ne dăm seama că o țară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră a NATO. Toată lumea știe asta, nu există niciun dezacord pe acest subiect. Iar invitația este în mod normal legată destul de repede de aderarea la NATO”, a spus cancelarul într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.

”Am descris o perspectivă” de aderare a Ucrainei la termen, în cursul summiturilor Alianței Nord-Atlantice la Vilnius anul trecut, apoi la Washington în această vară, a reamintit cancelarul, referindu-se la angajamentul de a invita Kievul atunci când aliații vor decide și când condițiile vor fi îndeplinite.

”Dar cred că dincolo de asta, momentan nu este nevoie de o nouă decizie”, a estimat el.

”Planul de victorie” a lui Zelenski, prezentat în fața UE și NATO

Săptămâna trecută, șeful statului ucrainean a prezentat în fața UE și NATO ”planul său de victorie” destinat să pună țara sa într-o poziție de forță în fața Rusiei înaintea oricăror negocieri diplomatice.

Acesta preconizează să i se adreseze de acum invitația de a adera la Alianța Nord-Atlantică, singura sa garanție reală de securitate, potrivit președintelui ucrainean. El solicită, de asemenea, ridicarea restricțiilor în utilizarea armelor pe care Occidentul le furnizează Ucrainei sau desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unor arme de descurajare nenucleare.

Niciuna dintre cereri nu a primit încă sprijinul unanim din partea aliaților.

În cursul interviului, cancelarul Scholz a reafirmat linia sa de acțiune constând în a evita ca NATO să devină beligerant în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

El și-a reiterat, de asemenea, opoziția față de livrarea de rachete germane Taurus cu rază lungă de acțiune, care ar putea atinge ținte situate în adâncimea teritoriului Rusiei, pe care Ucraina le-a cerut de mult timp, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel