Germania și țările nordice își pregătesc cetățenii pentru un posibil război.
Germania dezvoltă o aplicație pentru a ajuta oamenii să găsească cel mai apropiat buncăr în caz de atac. În tot acest timp, Suedia distribuie populației o broșură informativă de 32 de pagini intitulată "Dacă vine o criză sau război". Totodată, o jumătate de milion de finlandezi au descărcat deja un ghid de pregătire pentru situații de urgență.
VEZI ȘI: Germania se pregătește de un posibil atac al Rusiei și face o listă de buncăre pentru populație
Deși pentru majoritatea perspectiva unui conflict mai larg în Europa pare îndepărtată, unele țări o iau în serios – și, în termenul folosit de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, iau măsuri pentru a obține populațiile kriegstüchtig: gata de război, scrie The Guardian.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a crescut dramatic tensiunile de securitate în regiunea baltică, determinând Finlanda și Suedia să se alăture NATO. Cu toate acestea, capacitatea militară nu este totul: și cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru orice posibil pericol.
„Trăim vremuri incerte. Conflicte armate au loc în prezent în colțul nostru de lume. Terorismul, atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare sunt folosite pentru a ne submina și a ne influența”, se spune în broșurile din Suedia.
Disponibil și în limba engleză, textul adaugă că reziliența colectivă este esențială și, dacă Suedia este atacată, „fiecare trebuie să își facă partea pentru a apăra independența Suediei – și democrația noastră... faci parte din pregătirea generală a Suediei pentru situații de urgență”.
Suedezii sunt familiarizați de mult cu astfel de broșuri de informare publică. Prima a fost distribuită în Al Doilea Război Mondial. Cea mai recentă conține și sfaturi despre sisteme de avertizare, adăposturi antiaeriene, securitate digitală și modul de utilizare a toaletei dacă nu există apă.
De asemenea, recomandă păstrarea unei rezerve bune de apă acasă (și verificarea anuală pentru a vedea dacă este încă sigură); ca oamenii să aibă acasă mai multe pături, haine calde și încălzire alternativă. Totodată, oamenii sunt sfătuiți să aibă un radio alimentat cu baterie și să păstreze alimente bogate în nutrienți, rapid de preparat.
Reacția locuitorilor suedezi a fost mixtă. Johnny Chamoun, în vârstă de 36 de ani, un frizer din Solna, lângă Stockholm, a spus că este „bine să fie pregătit”. Dar, a spus el, deși broșura a fost o idee bună, nu a fost un subiect de discuție.
„În salon nu am auzit multă lume vorbind despre asta. Doar unul a spus că l-a primit. Nu sunt stresați sau altceva”, a spus acesta.
În schimb, Muna Ayan, un lucrător medical din Stockholm, a fost îngrijorată de cât de nepreocupați erau mulți suedezi. Potrivit ei, pentru oamenii din Somalia, Siria sau Irak, discuțiile despre un posibil conflict din Suedia a fost traumatizantă.
„Noi, cei care am fost în război, nu suntem bine. Suntem foarte îngrijorați, pentru că dacă va fi război știm ce se va întâmpla. În război am pierdut rude, unii copii vor dispărea”, a spus Muna Ayan.
Iar Fatuma Mohamed a spus că multe familii din zonele mai sărace nu au hrană pentru viața de zi cu zi, cu atât mai puțin pentru depozitare, în timp ce alții încercau să afle unde se află adăposturile lor locale. Ea a spus că și-ar dori să vadă mai multe informații oferite oamenilor în persoană, mai degrabă decât doar într-o broșură.
Direcția pentru protecție civilă din Norvegia, DSB, a distribuit câte o broșură tuturor celor 2,6 milioane de gospodării din țară.
„Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată”, se spune în text, afectată de schimbările climatice, amenințările digitale și „în cel mai rău caz, acte de război”.
Broșura norvegiană îi sfătuiește pe cetățeni, de exemplu, să păstreze alimente neperisabile care le-ar fi de ajuns pentru cel puțin o săptămână, inclusiv „pâine crocantă, leguminoase și fasole la conservă, batoane energizante, fructe uscate, ciocolată, miere, biscuiți și nuci”.
Norvegia îi sfătuiește, de asemenea, pe cetățeni să se aprovizioneze cu medicamente esențiale – inclusiv pastile de iod, în cazul unui incident nuclear – și, la fel ca Suedia, recomandă oamenilor să aibă mai multe carduri bancare și să păstreze o rezervă de numerar acasă.
În Finlanda, un ghid online numit "Pregătirea pentru incidente și crize" oferă rezidenților informații și sfaturi despre orice, de la întreruperi de apă, la incendii de vegetație, prăbușirea Internetului sau „crize pe termen mai lung... cum ar fi conflictul militar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu