Germania ia în calcul să înscrie în Constituţie protejarea drepturilor comunității LGBTQIA+

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Guvernul german analizează posibilitatea de a include protecția persoanelor LGBTQI (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer și intersexuali) în Constituție.

Pe 27 iulie, sute de mii de persoane au participat la Berlin la evenimentul Christopher Street Day, o manifestare dedicată drepturilor LGBTQI. Denumirea sărbătorii provine de la strada Christopher din New York, locul faimoaselor revolte de la Stonewall din iunie 1969.

Una dintre cerințele principale ale participanților a fost legiferarea explicită a interzicerii discriminării pe bază de orientare sexuală în Constituția germană. Acest demers a stârnit discuții politice semnificative.

În prezent, Legea fundamentală germană stipulează că "nimeni nu trebuie să fie discriminat sau privilegiat din cauza genului, ascendenței, rasei, limbii, patriei sau originii, credinței, opiniilor religioase sau politice". Totuși, orientarea sexuală nu este menționată explicit în Constituție.

Verzii și Partidul Liberal Democrat (FDP) au promis încă din 2021, la preluarea puterii, să schimbe această situație.

Cele trei partide din coaliția guvernamentală întâmpină dificultăți în avansarea acestui proiect. Modificarea Constituției necesită o majoritate de două treimi atât în Bundestag, cât și în Bundesrat, care reprezintă cele 16 landuri ale Germaniei. Acest lucru implică necesitatea sprijinului din partea conservatorilor din CDU-CSU.

Cu toate că există susținători ai inițiativei, precum primarul Berlinului Kai Wegner din CDU, aceștia sunt în minoritate în cadrul Bundestagului. Partidele conservatoare consideră că drepturile persoanelor LGBTQI sunt deja protejate suficient, având în vedere legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex din 2017.

Activistii pentru drepturile LGBTQI resping această opinie, susținând că o modificare a Constituției ar pune capăt unei discriminări care persistă de decenii. La elaborarea Constituției în 1949, homosexualii și bisexualii au fost singurul grup de victime ale regimului nazist exclus deliberat de la protecție. Aceștia au continuat să fie persecutați ani de zile sub paragraful 175 al Codului Penal, care incrimina homosexualitatea, abrogat abia în 1994.

Incriminarea persoanelor gay în Germania a luat sfârșit acum 30 de ani

Persecuția legală a persoanelor gay în Germania, care a durat mai bine de 120 de ani, s-a încheiat oficial pe 11 iunie 1994. Însă, efectele sale persistă și astăzi, lăsând cicatrici adânci în rândul celor afectați.

Patrick Dörr avea doar 10 ani când s-a produs acest moment istoric: în 1994, guvernul german a decis abrogarea Paragrafului 175, care incrimina relațiile sexuale între bărbați. Rememorând acel moment, Dörr, membru al consiliului național al Asociației Lesbienelor și Homosexualilor din Germania, a declarat că măsura a venit mult prea târziu. Totodată, el a subliniat cât de diferită era politica socială în Germania acum trei decenii.

„În 1994, astfel de subiecte nu erau discutate în Germania. Nu era un subiect abordat la școală – nu cunoșteam pe nimeni care să fie gay. Modelele din mass-media erau rare. Toate acestea s-au schimbat cu adevărat, ceea ce este un lucru bun,” a declarat Dörr pentru Deutsche Welle.

Așa-numitul „paragraf gay” a fost introdus în secolul al XIX-lea. La fondarea Imperiului German în 1871, legea a fost introdusă pentru a pedepsi „fornicația nenaturală” între bărbați – cu până la șase luni de închisoare.

Naziștii au intensificat persecutarea: un sărut sau chiar o privire lascivă puteau duce un bărbat gay la închisoare. Cazurile de „indecență gravă” puteau fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare. În timpul erei naziste, aproximativ 100.000 de homosexuali au fost răpiți, torturați și uciși.

După al Doilea Război Mondial, Republica Federală Germania (Germania de Vest) a păstrat versiunea nazistă a legii, aproape neschimbată. Republica Democrată Germană (Germania de Est) a revenit la clauza anterioară. În Germania de Vest, aproximativ 100.000 de bărbați gay au fost acuzați cu zel, ajutați de „listele roz” naziste. Jumătate dintre aceștia au fost condamnați, primind sentințe excesive de închisoare.

Drepturile gay au progresat semnificativ în Germania de la abrogarea Paragrafului 175. În 2001, a fost introdusă Legea Parteneriatului Civil sub guvernarea coaliției roșu-verde. În 2017, căsătoria pentru toți a fost legalizată sub conducerea cancelarului Angela Merkel. În 2018, registrul civil a început să recunoască un al treilea gen, iar recent, a fost adoptată Legea Autodeterminării, care permite persoanelor transgender și intersexuale să își determine singure identitatea.

Deși progresul este evident, Paragraful 175 rămâne o pată în istoria Germaniei. Cei afectați pot solicita despăgubiri până în 2027, iar cei care pot dovedi că au suferit dezavantaje profesionale, economice sau de sănătate din cauza legii pot, de asemenea, aplica. Până la 1 mai 2023, Ministerul Justiției a primit 353 de cereri, dintre care 262 au fost aprobate.

Georg Härpfer, fostul președinte al grupului național de interes pentru seniorii gay din Germania, consideră că numărul cererilor ar fi trebuit să fie mai mare. „Ne așteptam ca 5.000 de persoane să aplice. Dar cei mai mulți dintre cei condamnați în anii 1950 și 1960 au murit deja. Unii ne-au spus că nu vor să mai facă față acestei situații, că au făcut pace cu ea. Alții au spus că despăgubirea maximă de 6.000 de euro este mult prea mică.”

Härpfer a fost unul dintre cei mai mari susținători ai victimelor Paragrafului 175, călătorind prin Germania pentru a informa victimele despre drepturile lor și înființând o linie telefonică gratuită.

Astăzi, la 30 de ani după abrogarea Paragrafului 175, viața persoanelor queer în Germania prezintă încă provocări. Un sondaj internațional publicat de Ipsos arată că majoritatea germanilor — aproape 75% — se opun discriminării împotriva persoanelor queer și susțin drepturi egale. Totuși, un număr tot mai mare de tineri, în special bărbați, manifestă opinii anti-LGBTQI.

Acest trend negativ se reflectă în numărul tot mai mare de infracțiuni împotriva orientării sexuale înregistrate de poliția germană. În 2023, au fost raportate aproximativ 1.500 de astfel de atacuri.

Dörr subliniază că, pe lângă ostilitatea crescândă pe străzi, atacurile la evenimente specifice comunității gay, cum ar fi Christopher Street Day, sunt în creștere. El afirmă că articolul 3 din Constituția germană, legea privind tratamentul egal pentru toți oamenii, trebuie actualizat urgent.

„Persoanele gay sau queer nu sunt menționate explicit. Prin urmare, amendarea articolului 3 din Constituția germană este o prioritate. Trebuie să fie clar că nimeni nu poate fi discriminat – indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen,” a concluzionat Dörr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel