Armata germană are în plan să pună capăt desfăşurării sistemelor sale antiaeriene Patriot în Polonia şi Slovacia în cursul acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru grupul media german Funke, transmite dpa.
Desfăşurarea sistemelor Patriot va înceta în Polonia în iunie, iar în Slovacia până la sfârşitul acestui an. 'Statele au fost informate despre aceste planuri', a declarat purtătorul de cuvânt, citat vineri în presa germană.
'Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei', a adăugat el.
Germania a transferat sisteme Patriot în Polonia la începutul acestui an după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez, într-o zonă rurală din apropierea graniţei cu Ucraina, în noiembrie, ucigând doi fermieri.
Berlinul a afirmat că ajută Polonia să îşi securizeze spaţiul aerian. Puterile occidentale şi NATO au concluzionat că a fost vorba despre o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor armatei ruse. În Slovacia - şi ea vecină cu Ucraina -, Bundeswehr-ul a instalat un sistem Patriot începând din martie 2022, ca răspuns la faptul că aceasta şi-a donat propriul sistem antiaerian S-300 Ucrainei la scurt timp după începerea războiului.
Se ştia încă de la sfârşitul anului trecut că echipamentul german staţionat în Slovacia va trebui restituit la finalul lui 2023 pentru lucrări tehnice. Germania plănuieşte acum să predea Slovaciei două sisteme antiaeriene Mantis cel târziu în luna octombrie, scrie Agerpres.
Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot, iar tancuri de luptă uşoare franceze AMX-10 se află deja pe front, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene, în contextul în care Kievul pregăteşte o contraofensivă de amploare împotriva forţelor ruse, relatează France Presse.
Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a mulţumit Statelor Unite, Germaniei şi Olandei pentru că s-au ţinut de cuvânt.
La jumătatea lunii decembrie, Washingtonul s-a angajat, în timpul vizitei istorice a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, să-i furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot, într-un moment când Rusia bombarda masiv infrastructurile energetice ucrainene.
Acest sistem va consolida de manieră semnificativă apărarea ucraineană în faţa atacurilor ruse, sublinia şeful statului ucrainean cu acel prilej.
El dădea asigurări că acest echipament va fi utilizat doar în scop defensiv şi nu pentru a lovi teritoriul rus. De partea sa, preşedintele rus Vladimir Putin afirma la acea vreme că armata sa deţine antidotul pentru a contracara acest sistem avansat.
În 20 ianuarie, Olanda a anunţat că îi va furniza Ucrainei două lansatoare Patriot şi rachetele interceptoare aferente, în cadrul unei livrări comune cu SUA şi Germania.
Berlinul se angajase în 5 ianuarie să livreze unul din aceste sisteme. Tot miercuri, armata ucraineană a mai anunţat că a desfăşurat tancuri uşoare de luptă franceze AMX-10, utilizate în special pentru misiuni de recunoaştere, fără a preciza numărul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News