Germania a solicitat statelor membre Schengen să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.
„Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens. Iar acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două țări”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la o conferință de presă comună cu omoloaga ei din Bulgaria, Maria Gabriel.
Aderarea României la zona Schengen întâmpină opoziție din partea Austriei, în timp ce Țările de Jos manifestă rezerve și în ceea ce privește Bulgaria. Ambele țări își propun să devină parte a Schengenului până la finalul anului, dar până acum nu s-au observat semnale că acest lucru este posibil.
„Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul său fără echivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fără alte amânări. Germania este aliatul nostru de încredere și partener de lungă durată, iar sprijinul său pentru Schengen în acest moment cheie este esențial”, a răspuns Maria Gabriel.
Ea a subliniat că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria și că țara sprijină eforturile de a stabili în cadrul UE un sistem de migrație și azil eficiente, echitabile și funcționale.
Austria își menține dreptul de veto asupra celor două țări balcanice, condiționându-l de necesitatea unei reforme cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există un acord în prezent.
România, diferit de Bulgaria, a adoptat un ton mai ferm în relația cu Viena, luând în considerare diverse măsuri împotriva poziției acesteia.
Premierul Marcel Ciolacu a sugerat chiar că Austria ar putea să părăsească Schengen și că partidul cancelarului austriac Karl Nehammer ar trebui exclus din PPE.
De asemenea, România a ridicat posibilitatea ca Bulgaria și România să urmeze căi separate în drumul lor către Schengen.
Annalena Baerbock a evidențiat sprijinul acordat de Bulgaria Ucrainei, declarând că „mă bucur să subliniez că solidaritatea nu este doar un cuvânt pentru Bulgaria și că țara oferă asistență Ucrainei".
Ea a adăugat că Bulgaria se numără printre țările care continuă să susțină funcționarea coridorului ucrainean de export de cereale, împreună cu Grecia și România.
În plus, Germania a susținut extinderea Uniunii Europene. Annalena Baerbock a evidențiat progresele țărilor care doresc să adere la UE - Ucraina, Moldova, Republica Macedonia de Nord și alte țări din Balcanii de Vest care aspiră la aderarea la Uniunea Europeană.
Ea a menționat că Germania recunoaște și apreciază eforturile și reformele realizate în aceste țări și sprijină extinderea UE în această direcție, oferind asistență pentru a le ajuta să facă primii pași pe drumul către UE.
În legătură cu problema extinderii UE, Maria Gabriel a subliniat că "integrarea europeană a statelor candidate reprezintă o oportunitate pentru Europa de a aborda provocările geopolitice, aducând securitate și beneficii cetățenilor".
Este crucial să avem alături state sigure, stabile și prospere, care împărtășesc valorile europene, a menționat Maria Gabriel, exprimând sprijinul Bulgariei pentru aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest, Ucrainei, Moldovei și Georgiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu