Germania va limita furnizarea de apă caldă și energie electrică din cauza crizei energetice.
Germania limitează apa caldă, reduce iluminările stradale și închide piscinele pe fondul penuriei de energie. O creștere masivă a prețurilor la gaze legată de o reducere a livrărilor din Rusia a aruncat cea mai mare economie a Europei în cea mai gravă criză energetică din anii 1970, scrie Financial Times.
„Situația este mai mult decât dramatică”, spune Axel Gedashko, șeful Federației Întreprinderilor Germane de Locuințe, citat de ziar.
În același timp, autoritățile germane se așteaptă ca, pe fondul conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, deficitul de resurse energetice să crească.
„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți”, a declarat în această săptămână ministrul german pentru Economie și Protecția Climei, Robert Habeck, adăugând că țara trebuie să fie pregătită pentru faptul că situația poate deveni critică. El a îndemnat populația și companiile să ia măsuri pentru economisirea resurselor energetice.
Vonovia SE din Germania, cea mai mare companie imobiliară rezidențială din țară, a declarat săptămâna aceasta că va scădea temperatura sistemelor de încălzire cu gaz din casele sale la 17 grade între orele 23:00 și 6:00. Acest lucru va ajuta la economisirea de până la 8% la încălzire.
Între timp, o asociație de locuințe din orașul săsesc Dippoldiswalde, lângă granița cu Cehia, a declarat că va limita furnizarea de apă caldă la casele sale. Acum locuitorii vor putea folosi apă caldă doar între orele 4:00 și 8:00 și între orele 11:00 și 13:00. Totodată în Berlin va fi redusă temperatura apei din piscinele exterioare, în timp ce iluminatul stradal din Köln începe să funcționeze la doar 70% din capacitatea maximă de la ora 23.00.
Guvernul german a propus marți o lege de urgență care îi va permite să salveze companiile energetice aflate în dificultate, pe fondul temerilor că Rusia ar putea închide robinetul de gaz săptămâna viitoare.
O reformă a legii germane privind securitatea energetică ar autoriza Berlinul să ofere ajutor financiar companiilor energetice sau chiar să le salveze, creând totodată posibilitatea introducerii unei taxe speciale la prețul gazelor care ar împărți costurile prețurilor de import mai mari între consumatori și companii. Cabinetul a aprobat marți proiectul de lege, care urmează să fie supus votului joi o procedură rapidă care este menite să facă noile măsuri disponibile cât mai repede posibil.
”Este vorba de a face tot ce ne stă în putință pentru a menține aprovizionarea de bază în iarna care vine și pentru a menține piețele energetice în funcțiune cât de mult putem, în ciuda prețurilor ridicate și a riscurilor în creștere”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Legea reformată vine pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea folosi o întreținere de rutină planificată a gazoductului Nord Stream 1 pe 11 iulie, ceea ce implică de obicei o scurtă oprire a livrărilor, ca pretext pentru a întrerupe livrările de gaz către Germania și Europa pentru o perioadă mai lungă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu