Germania nu se va alătura ”Coaliției de Luptă” pentru Ucraina. Olaf Scholz: Problema nu este atât de relevantă pe cât este prezentată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Germania a refuzat să facă parte din ”Coaliția de Luptă”, un grup de țări pregătite să furnizeze Ucrainei avioane F16.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, și liderul olandez, Mark Rutte, au convenit să construiască o ”Coaliție Internațională de Luptă” care să ajute la procurarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, a anunțat Guvernul britanic, potrivit The Guardian.

Refuzul Germaniei

Potrivit The New Voice of Ukraine, întrebat despre potențiala implicare a Germaniei în coaliție, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a minimizat relevanța acesteia subliniind concentrarea Germaniei pe tancuri, muniție, stabilirea unui sistem operațional de reparații și apărare aeriană.

”Problema nu este atât de relevantă pe cât este prezentată”, a spus Olaf Scholz.

Pe 16 mai, președintele ucrainean, Volodymir Zelenski, a anunțat că Țările de Jos, Franța și Regatul Unit și-au exprimat sprijinul pentru aderarea la Coaliția de Luptă.

Anterior, Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a menționat că Kievul își propune să primească 50 de avioane de luptă F-16 de la aliații săi pentru a forma trei până la patru escadroane pentru a proteja cerul ucrainean împotriva atacurilor rusești.

Trimiterea F 16 ar presupune asumarea unor riscuri

Potrivit Al Jazeera, majoritatea membrilor NATO din Europa au păstrat deschisă posibilitatea de a trimite F-16 în Ucraina, chiar dacă președintele Joe Biden a declarat în ianuarie, că Statele Unite nu vor face acest lucru.

Experții în apărarea aeriană spun că avioanele de luptă F-16 construite de SUA ar oferi Ucrainei un avantaj față de forțele aeriene ruse, dar numai dacă sunt combinate cu rachete puternice și informații de țintire, pe care și Occidentul ar trebui să le ofere.

Dar acest lucru ar aduce și un risc: ar implica activ țările occidentale în războiul Ucrainei, care ar putea escalada. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel