Germania lansează un plan de acțiune în cazul în care aprovizionările cu gaz din Rusia sunt întrerupte
UPDATE:
Preţurile de referinţă în Europa la energie au crescut semnificativ miercuri după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti, transmite Bloomberg.
La gaze naturale, cotaţiile futures utilizate ca preţ de referinţă au crescut chiar şi cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înfiinţată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze. Preţurile la electricitate în Germania, un alt indicator de referinţă pentru piaţa europeană, au crescut şi ele. Toate aceste evoluţii vin într-un context în care Rusia intenţionează să le spună companiilor energetice să plătească în ruble pentru energia achiziţionată din Rusia, începând chiar de joi, o cerere pe care statele din G7 au respins-o în unanimitate.
"Au fost mai multe declaraţii venite din partea Rusiei că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, livrările vor fi oprite", a spus miercuri Robert Habeck.
Franţa se pregăteşte şi ea de o posibilă diminuare a livrărilor de gaze. Compania de distribuţie de gaze se aşteaptă ca Guvernul de la Paris să publice un decret în zilele următoare în care să îşi prezinte planurile pentru o posibilă raţionalizare a gazelor, a declarat directorul companiei GRDF SA, Laurence Poirier-Dietz, într-un interviu pentru cotidianul financiar Les Echos.
"În mod clar Moscova încearcă să preseze guvernele occidentale dependente de energia rusească să plătească în ruble şi astfel să întrerupă sancţiunile care au creat o cămaşă de forţă în jurul Rusiei", susţine Timothy Ash, analist la BlueBay Asset Management LLP.
La hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna mai au crescut până la 125,34 euro pentru un Megawatt-oră. De asemenea, în Germania preţurile la energie electrică cu livrare în luna mai au crescut cu 9,3%, până la 273 euro/MWh.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Guvernului de la Moscova, Băncii Centrale a Rusiei şi grupului de stat Gazprom PJSC să pregătească toate documentele necesare pentru a face trecerea la plata în ruble la data de 31 martie. "Nimeni nu livrează gaze naturale gratis. Şi acestea pot fi plătite numai în ruble", a declarat zilele trecute purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a precizat însă miercuri că procesul de tranziţie la plata în ruble va avea nevoie de timp şi nu va începe imediat în săptămâna aceasta.
Știrea inițială:
Autoritățile germane au lansat un plan de urgență pentru a asigura securitatea energetică a țării în cazul întreruperilor aprovizionării cu gaze din Rusia. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, citându-l pe ministrul german al Economiei, Robert Habek.
"Au existat mai multe declarații din partea rusă că dacă acest lucru (plățile în ruble n.r.) nu se întâmplă, atunci livrările vor fi oprite. Pentru a fi pregătit pentru această situație, am activat astăzi primul nivel de avertizare.", a spus el.
Potrivit acestuia, guvernul german a inițiat prima dintre cele trei posibile faze ale acestui plan. În cadrul acestei etape, va fi creat un grup de lucru care va ține zilnic întâlniri pentru monitorizarea situației aprovizionării cu gaze.
Habeck, la rândul său, a făcut apel la companiile și consumatorii din Germania să contribuie la reducerea consumului de energie. Ministrul Economiei al Germaniei a mai subliniat că până acum depozitele de gaze din Germania sunt pline în proporție de 25%.
Comentariile lui Khabek au venit după ce președintele rus Vladimir Putin a dat cerut ca plățile pentru gazul rusesc să fie făcut doar în ruble. Comentând criticile Occidentului față de inițiativa Rusiei de a converti plățile pentru livrările de gaz către țările europene în ruble, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a avertizat că „nu vom furniza gaz gratuit Europei de Vest”, scrie Interfax.
Fluxurile de gaz prin conducta Yamal-Europe de la punctul Mallnow din Germania au scăzut la zero marți după-amiază, au arătat datele operatorului Gascade, scrie Reuters. În tot acest timp, livrările de gaze rusești către Europa pe celelalte două rute cheie ale conductelor au fost în general constante.
Fluxurile spre est, din Germania în Polonia, de-a lungul conductei Yamal-Europa de la punctul de graniță Mallnow au fost ultima dată la 1.451.155 kWh/h până la ora locală 13:00, dar de atunci a scăzut la zero, au arătat datele operatorului Gascade.
Conducta, care livrează de obicei spre vest s-a inversat pe 15 martie, deoarece nominalizările pentru a transporta gaz în Germania au scăzut la zero, în timp ce clienții polonezi au cumpărat gaz din Germania. Gascade nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Reuters.
Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere, a vorbit despre acest lucru la DC NEWS. Acesta susține că România are atât de multe rezerve de gaze, încât țara noastră ar putea deveni producătorul numărul 1 din Europa. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu