Cel puţin trei foşti voluntari francezi care au luptat în trupele regimului nazist în al doilea război mondial, inclusiv un fost SS-ist, încasează în continuare pensii de la statul german, a declarat marţi agenţiei France Presse ministerul apărării de la Paris.
Cabinetul secretarului de stat Genevieve Darieussecq a confirmat o informaţie publicată de ziarul Le Monde, conform căreia din 54 de beneficiari ai unor pensii de război germane, cinci sunt foşti militari - doi germani care au obţinut după război cetăţenia franceză şi trei foşti voluntari francezi. Autorităţile din Franţa au primit date din partea landului german Saar, care achită pensiile respective.
Unul din voluntarii francezi a făcut parte din divizia blindată SS Totenkopf (Cap de Mort), altul din divizia Charlemagne, iar altul din Luftwaffe, aviaţia militară a celui de-al treilea Reich.
Legea germană prevede verificarea pensiilor pentru supravieţuitorii războiului, în vederea excluderii criminalilor nazişti.
Autorităţile din Saar au precizat printr-o purtătoare de cuvânt că pensiile celor trei francezi sunt justificate, deoarece au fost răniţi şi au drepturile prevăzute pentru victimele războiului. Cererile lor au fost verificate la depunere şi s-a stabilit că nu pot fi respinse pe motiv de crime împotriva umanităţii. O nouă examinare "deosebit de intensă" a avut loc în 1988, în special în privinţa aderării la SS.
În Franţa beneficiază de pensii de război germane 21 de văduve, şase orfani şi 27 de răniţi, dintre care nouă francezi, a precizat ministerul francez al apărării.
În întreaga lume, circa 2000 de persoane sunt vizate de o lege pentru victimele războiului, adoptată în Germania în 1951. În martie, ambasada germană la Paris a precizat că beneficiarii au fost verificaţi inclusiv prin compararea listelor cu cele ale Centrului Simon Wiesenthal, organizaţie internaţională de combatere a antisemitismului şi a rasismului.
Cabinetul secretarului de stat Darieussecq a apreciat însă că este posibil ca verificarea încrucişată să nu fi fost foarte exactă şi să fi rămas nedetectate unele cazuri controversate. Autorităţile germane au refuzat întotdeauna să dezvăluie identitatea celor care primesc pensii de război, invocând protecţia datelor personale, însă Franţa insistă să cunoască exact profilul şi faptele beneficiarilor, a precizat aceeaşi sursă.
Vezi și: Grecia a trimis Germaniei o notă diplomatică privind despăgubirile de război
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News