Germania şi-a atins un obiectiv crucial privind depozitele de gaze naturale înainte de termen, transmite Bloomberg.
Publicitate
Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Germania a ajuns în prezent la 95,14%, echivalentul consumului timp de două luni de iarnă, cu două săptămâni înaintea termenului limită de 1 noiembrie, a informat vineri Ministerul Economiei de la Berlin într-un comunicat de presă.
"În pofida opririi gazoductului Nord Stream 1, depozitele de gaze au fost umplute mai repede decât se preconiza", a precizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Chiar dacă strategia de a face apel către industrie şi cetăţeni pentru ca aceştia să îşi reducă cererea de gaze şi să evite raţionalizarea pare să dea roade pentru moment, o iarnă mai friguroasă decât de obicei ar putea perturba activitatea economică iar gospodăriile ar putea să nu primească suficient combustibil pentru a se încălzi.
"Depozitele bine umplute ne vor ajuta la iarnă însă doar aceste facilităţi de depozitare nu sunt suficiente. Gazul din depozite este suficient doar pentru aproximativ două luni de iarnă", a subliniat Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA).
În timp ce livrările de gaze naturale din Rusia s-au redus pe parcursul ultimului an, iar livrările prin conducta Nord Stream au fost oprite luna trecută, vremea favorabilă a ajutat la reducerea cererii de gaze. Graţie temperaturilor peste medie de săptămâna trecută, germanii au utilizat cu 30% mai puţine gaze decât în perioada similară a anului trecut.
Pentru a evita o situaţie de urgenţă la iarnă, Germania trebuie să îşi majoreze importurile de gaze, a precizat Klaus Mueller. Guvernul de la Berlin a închiriat cinci terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate şi cel puţin două vor fi gata să funcţioneze la iarnă. Potrivit lui Klaus Mueller, consumul de gaze trebuie redus cu cel puţin 20%.
Cancelarul Olaf Scholz, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi prim-ministrul portughez Antonio Costa au convenit asupra necesităţii unui răspuns european unit privind aprovizionarea cu energie în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri la Berlin, transmite dpa, citând un purtător de cuvânt al guvernului german.
Cei trei lideri au spus că, pe măsură ce continuă războiul Rusiei în Ucraina, sunt necesare răspunsuri comune la preţurile ridicate la energie, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. De asemenea, au convenit asupra necesităţii de a diversifica sursele de energie pentru a garanta securitatea aprovizionării Europei.
Europa depinde în mare măsură de energia rusă, dar caută urgent să se desprindă de această sursă de aprovizionare pe fondul tensiunilor ridicate dintre Occident şi Rusia generate de război.
Premierii Scholz, Sanchez şi Costa au subliniat importanţa accelerării construirii unor conducte transnaţionale de energie în cadrul UE, inclusiv a unei infrastructurii de gaze capabile să transporte hidrogen generat din surse regenerabile.
Discuţiile celor trei lideri au venit după diferende cu privire la construirea unei conducte de gaz care să pornească din Spania şi să traverseze munţii Pirinei, un plan favorizat de Germania şi Spania, dar căruia i se opune preşedintele francez Emmanuel Macron.
Prim-miniştrii german, spaniol şi portughez au discutat, de asemenea, despre securitatea în Europa, în contextul continuării războiului din Ucraina, şi şi-au reafirmat sprijinul deplin pentru Kiev, atât timp cât este necesar, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu