Principalele institute de cercetare economică din Germania au cerut miercuri autorităţilor de la Berlin să renunţe la politica bugetară "black zero" - prin care nu se fac noi împrumuturi - dacă perspectiva economică pentru cea mai mare economie europeană se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al şaselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intenţionează să recurgă la împrumuturi, o strategie cunoscută în Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero"). Această politică a fost criticată în trecut deoarece măsurile de austeritate au fost implementate în detrimentul investiţiilor în educaţie, în construcţia de locuinţe şi în infrastructura publică.
"Per ansamblu, în prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciază institutele în raportul lor comun, adăugând că Executivul ar trebui să folosească spaţiul fiscal dacă scăderea activităţii economice devine mai accentuată.
Într-un astfel de scenariu, spaţiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restricţionat din cauza obiectivului de a menţine un buget echilibrat, susţin institutele.
Conform reglementărilor germane, Guvernul federal poate recurge la împrumuturi de până la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economică din Germania şi-au înrăutăţit estimările privind evoluţia PIB-ului ţării în 2019 şi în 2020 pe fondul cererii globale mai slabe şi al sporirii incertitudinilor din cauza disputelor comerciale. Ele au apreciat că: "O criză economică, cu o sub-utilizare pronunţată a economiei germane nu se întrevede, deşi riscurile negative sunt în prezent ridicate".
Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) estimează că în acest an PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 0,5%, urmată de un avans de 1,1% în 2020. Comparativ, în luna aprilie a acestui an aceleaşi institute mizau pe o creştere de 0,8% în 2019 şi un avans de 1,8% în 2020.
Pentru 2021, institutele previzionează o expansiune a economiei de 1,4%.
În aprilie, Guvernul de la Berlin estima un avans al PIB-ului Germaniei de 0,5% în acest an şi de 1,5% anul viitor.
Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al României, în 2017, în condiţiile în care 20% din exporturile şi importurile de bunuri ale României au avut ca destinaţie sau au venit din prima economie europeană. La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci