Cancelarul german Olaf Scholz a promis că va aloca fonduri pentru ca Brazilia să apere pădurea tropicală amazoniană.
Cancelarul german a promis, luni, 200 de milioane de euro pentru a ajuta Brazilia să apere pădurea tropicală amazoniană, un ecosistem global devastat în anii de guvernare ai fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro. Suma, în credite şi donaţii, a fost anunţată în capitala Brasilia de către cancelarul german Olaf Scholz, care a devenit primul lider occidental care a efectuat o vizită acolo după învestirea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, la 1 ianuarie.
Vizita este o demonstraţie a sprijinului german pentru democraţia braziliană, în urma revoltelor susţinătorilor lui Bolsonaro, predecesorul de extremă dreapta al dlui Lula, a declarat dl Scholz într-o conferinţă de presă. Ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat că guvernul german a recunoscut că noua administraţie de stânga a Braziliei depune eforturi pentru a obţine rezultate privind reducerea defrişărilor pădurii tropicale în primele 100 de zile de mandat. Suma va include o donaţie de 35 de milioane de euro către Fondul Amazon pentru a consolida o iniţiativă de un miliard de dolari finanţată de Norvegia şi Germania menită a proteja pădurea tropicală din America de Sud şi a combate defrişările.
Fondul Amazon a fost reactivat de ministrul brazilian al mediului, Marina Silva, în ziua în care şi-a preluat mandatul jurând că va opri defrişările în cea mai mare pădure tropicală din lume. Activitatea organizaţiei fost îngheţată din 2019, când Jair Bolsonaro i-a desfiinţat consiliul de conducere şi planurile de acţiune. După cum afirma atunci preşedintele Bolsonaro, brazilienii au dreptul de a exploata resursele naturale din regiunea amazoniană. Ajutorul german include proiecte socio-ecologiste pentru sprijinirea statelor braziliene din pădurea tropicală amazoniană şi împrumuturi cu dobândă redusă acordate fermierilor pentru reîmpădurirea terenurilor lor, se arată într-un comunicat emis de autorităţile din Brazilia.
Silva a spus că banii din Fondul Amazon vor fi folosiţi în situaţii de urgenţă, inclusiv pentru rezolvarea crizei de sănătate a indigenilor din nordul Braziliei, unde populaţia Yanomami suferă de malnutriţie şi de alte boli cauzate de o invazie a minerilor ilegali de aur. "Nu mă îndoiesc că a existat o atitudine genocidă faţă de comunităţile indigene", a spus ea, dând vina pe administraţia Bolsonaro pentru neglijenţă.
Preşedintele Lula a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă medicală pe teritoriul Yanomami, cea mai mare rezervaţie indigenă a ţării, scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News