Vicecancelarul Robert Habeck acuză Moscova că folosește energia drept ”șantaj”, deoarece Berlinul se pregătește să ceară cetățenilor să reducă consumul.
Guvernul german intensifică planurile de conservare a gazelor pentru sezonul de încălzire de iarnă, în ciuda unei reveniri parțiale la livrările prin conducta Nord Stream, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck.
Măsurile vor cere cetățenilor să-și reducă consumul de energie și chiar să opteze pentru combustibili alternativi precum cărbunele pentru a compensa consumul redus de gaz.
Anunțul vine după ce mai devreme în cursul zilei, fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au atins 40% din capacitate, deoarece Gazprom a reluat livrările, care fuseseră întrerupte din cauza lucrărilor de întreținere, relatează Politico.
”Din punct de vedere tehnic, nimic nu ar împiedica Nord Stream... să revină la capacitate maximă”, a spus Habeck la o conferință de presă virtuală. ”Rata mai scăzută de utilizare de aproximativ 40% este în mod clar politică și confirmă că nu ne putem baza pe aprovizionare”.
Habeck a acuzat, de asemenea, Rusia că ”își folosește puterea pentru a șantaja Europa și Germania” înainte de a anunța o serie de măsuri menite să sporească securitatea energetică.
Guvernul intenționează să permită companiilor energetice să mărească prețurile la gaze, ceea ce înseamnă că facturile vor fi mai mari.
Dar Habeck a indicat joi că acest plan ar trebui să fie însoțit de măsuri de sprijin financiar pentru gospodării, spunând că Guvernul trebuie să ofere ”ajutor pentru cei care nu pot suporta astfel de ajustări de preț”, contrazicând declarațiile făcute de ministrul de finanțe Christian Lindner.
O măsură va impune ca instalațiile de stocare a gazelor să fie umplute la 75% din capacitate până la 1 septembrie, până la 85% la 1 octombrie și 95% la 1 noiembrie.
Scopul este atingerea acestor obiective sporite prin reducerea consumului total de gaz, de exemplu prin obligarea ca spațiile de birouri, holurile și spațiile de depozitare neutilizate să nu mai fie încălzite.
Măsuri suplimentare care vizează reducerea consumului de gaz în gospodărie ar interzice, de asemenea, utilizarea gazului pentru încălzirea piscinelor.
În plus, centralele electrice pe cărbune cu lignit de rezervă pot fi readuse în funcțiune din octombrie conform planului, în timp ce Ministerul Transporturilor va elabora reguli pentru circulația trenurilor cu petrol și cărbune.
Citește și:
Nord Stream, gazoductul care leagă zăcămintele rusești de Germania, a început să furnizeze gaz după 10 zile de întreținere.
Berlinul și întreaga Europă se temeau că odată cu scuza lucrărilor, planificate de ceva timp, Kremlinul va întrerupe fluxurile pentru o perioadă mai lungă de timp, cu consecințe grave pentru aprovizionarea țărilor UE în pragul iernii. Risc care, deocamdată, pare să fie înlăturat.
Cu toate acestea, va dura ceva timp până când conducta va fi pe deplin operațională, iar volumele actuale de gaz, de 67 de milioane de metri cubi pe zi, sunt echivalente cu aproximativ 40% din capacitatea sa, după cum a clarificat operatorul german de rețea, Gascade. În orice caz, acesta este același nivel de pre-întreținere.
Vești bune vin și de la compania energetică Eni: care a anunțat că gigantul energetic rus Gazprom (același care administrează Nord Stream) va livra astăzi gaz într-o cantitate mai mare, de 36 de milioane de metri cubi, față de livrările zilnice de aproximativ 21 de milioane de metri cubi făcute în ultimele zile.
Pe de altă parte, se așteaptă livrarea unei alte părți fundamentale a conductei, o turbină care alimentează stațiile de compresoare, aflată în prezent în drum spre Rusia din Canada.
Nord Stream transportă gaze din Siberia în nordul Germaniei de unde este apoi exportat în diverse țări europene și transportă aproximativ o treime din cele 153 de miliarde de metri cubi de gaz achiziționați anual de Europa.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News