În Berlin, temperatura apei ştrandurilor va fi redusă, ca formă de protest faţă de gazele ruseşti.
Apa din piscinele exterioare din Berlin va fi cu două grade mai rece în această vară decât în anii anteriori, operatorul de stat al acestora spunând că aceasta este contribuţia sa la reducerea dependenţei Germaniei de gazele ruseşti, notează The Guardian.
Cele 16 ştranduri încălzite cu gaze din capitala germană vor fi deschise în această săptămână, scrie Mediafax.
Oraşul german Göttingen, landul Saxonia Inferioară, va deveni primul din ţară care va autoriza înotul topless în piscine, o măsură care vizează mai multă egalitate între sexe, relatează AFP.
Această măsură va fi limitată la weekend şi urmează să intre în vigoare de la 1 mai şi până la sfârşitul lunii august, au afirmat joi surse de municipalitate.
Prin această decizie, oraşul devine un precursor în ţară în ceea ce priveşte dezbaterea privind egalitatea de tratament între sexe, pentru a-şi putea arăta bustul gol în unităţi de agrement acvatic, precum piscinele.
În Germania, majoritatea saunelor sunt deja mixte şi clienţii sunt obligaţi să se prezinte nud din motive de igienă.
Această decizie a fost motivată de un incident petrecut în toamna anului trecut în una dintre piscinele oraşului. Unii oficiali din oraş regretă însă decizia de a restrânge această posibilitate doar la weekend. Municipalitatea s-a justificat indicând că acest lucru nu ar trebui să compromită orele de înot şcolare din timpul săptămânii.
Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze ţările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului lor de a face plata în ruble, relatează joi Reuters.
Statele membre ale UE par împărţite cu privire la modul în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancţiunile europene impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.
Multe ţări din Europa rămân puternic dependente de importurile ruseşti de energie. Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai sancţiunilor UE împotriva Moscovei, spune că blocul ar trebui să interzică complet achiziţiile de gaz rusesc.
'Astăzi, ceea ce lipseşte sunt sancţiuni complete asupra gazelor, aşa ar fi rezolvată problema cu Gazprom, problema respectării sancţiunilor 100%. Aşteptăm aceste sancţiuni', a declarat Anna Moskwa la canalul privat Polsat News miercuri noapte. Principalele state membre ale UE care se opun sancţiunilor mai dure impuse Rusiei asupra gazului sunt Austria, Germania şi Ungaria, a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News