Germania riscă o penurie de gaz, din cauză că populația nu a reușit să reducă suficient consumul

Germania riscă o penurie de gaz, din cauză că populația nu a reușit să reducă suficient consumul/ Foto: Freepik
Germania riscă o penurie de gaz, din cauză că populația nu a reușit să reducă suficient consumul/ Foto: Freepik

Germania economisește mai puțin gaz decât este necesar pentru a exclude penuria în această iarnă, a declarat șeful agenției germane de rețea, deoarece țara și-a ratat obiectivul crucial de reducere cu 20% a consumului, pe fondul scăderii temperaturilor, potrivit cifrelor oficiale emise săptămâna trecută.

 

Germania, care obișnuia să atragă aproximativ jumătate din necesarul de gaze naturale din Rusia înainte de începerea războiului din Ucraina, s-a străduit să deschidă noi surse de energie în ultimele zece luni.

Cu toate acestea, în vară, ministrul economiei, Robert Habeck, a anunțat o țintă de economisire a 20% din consum în Germania, mai mare decât obiectivul de 15% stabilit de Comisia Europeană.

După o toamnă relativ blândă, în care întreprinderile și gospodăriile germane au economisit mai mult gaz decât era cerut de planul de urgență, iar rezervoarele de stocare au crescut la aproape 100%, frigul de la sfârșitul săptămânii trecute a tras un semnal de alarmă.

„În prezent, economiile totale sunt de doar 13%”, a declarat luni Klaus Müller, șeful agenției federale pentru utilități, Bundesnetzagentur, pentru ziarul Tagesspiegel, citat de The Guardian.

„Acum primim gaz din mai multe surse”, a spus Müller. „Vom avea în curând trei terminale pentru gaz lichid și primim livrări bune din Norvegia, Olanda, Belgia și, de asemenea, prin Franța.”

El a respins posibilitatea ca gospodăriile să treacă la încălzitoare electrice și să supraîncărce rețeaua. În timpul perioadelor de frig din noiembrie, oamenii ar fi putut avea „ideea stupidă și scumpă de a-și încălzi casele cu electricitate în loc de gaz”, a spus Müller. „Din fericire, nimeni nu a făcut asta.”

Întrucât oprirea livrărilor de gaz în Rusia pare permanentă după exploziile de la conductele Nord Stream 1 și 2 din septembrie, totuși, la Berlin continuă să existe o incertitudine cu privire la raționalizarea gazelor în iarna 2023-2024.

Dacă guvernul german ar anunța o urgență în materie de gaze, agenția lui Müller ar avea de ales între raționalizarea aprovizionării cu gaz către regiuni întregi din țară, către companii individuale cu cerințe deosebit de mari sau către sectoare industriale pe care le declară nevitale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel