Guvernul Germaniei a decis trimiterea unei fregate într-o misiune în Marea Nordului şi în Oceanul Atlantic, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării pe Flancul Nordic al Alianţei Nord-Atlantice, în contextul tensiunilor cu Rusia, informează postul german NTV.
Fregata Mecklenburg-Vorpommern, aparţinând Forţelor Navale germane, a părăsit joi Portul Wilhelmshaven, pentru o misiune în cadrul grupului NATO de reacţie rapidă.
Fregata germană are lungimea de 140 de metri şi un echipaj de 220 de militari, în principal din Germania, dar şi din Slovacia.
La bordul navei militare sunt şi două elicoptere de intervenţie rapidă. Armata germană nu a dezvăluit în ce zone se va afla fregata, dar, conform unor surse militare de la Berlin, traseul va fi în Marea Baltică, Marea Nordului şi în Atlanticul de Nord, notează Mediafax.
Ţările membre NATO ar avea o înţelegere tacită de a nu furniza tancuri moderne Ucrainei, pentru ca Rusia să nu considere acest gest drept o intervenţie activă în război.
Ţările membre NATO au convenit într-o manieră informală să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei în cadrul invaziei ruse pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova, au confirmat miercuri seara pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menţionează, la rândul său, că ar fi vorba de un acord informal care nu este transpus în vreo rezoluţie.
Guvernul lui Scholz a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere de la Berlin un angajament mai mare în domeniul apărării sale.
Paralel cu autorizarea acestor importuri, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO - acestea furnizează Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.
În pofida acestor angajamente, astfel de livrări încă nu s-au materializat, ceea ce a suscitat critici acerbe din partea opoziţiei conservatoare faţă de coaliţia tripartită a lui Scholz între social-democraţi, verzi şi liberali.
În practică, până în prezent, Ucraina nu a primit tancuri ofensive de la NATO, remarcă televiziunea publică germană, ceea ce ar întări argumentul existenţei unei înţelegeri tacite între membrii săi pentru a evita ceea ce Moscova ar putea interpreta drept o intervenţie a Alianţei în războiul din Ucraina.
Până în prezent, membrii NATO au respectat acest acord informal, conform unor surse diplomatice, citate de DPA, de teama că în cazul unor represalii din partea Rusiei, membrii alianţei nu ar oferi un sprijin total, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu