Luni, Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că plănuiește să staționeze permanent 4.000 de soldați în Lituania, aliată NATO, pentru a ajuta la securizarea flancului estic al alianței.
„Germania este pregătită să staționeze permanent o brigadă robustă în Lituania”, a spus Pistorius în timpul unei vizite în capitala Lituaniei, Vilnius. El a adăugat că ar trebui construite facilități pentru a găzdui trupele.
Germania conduce deja grupul de luptă al NATO din Lituania, un batalion întărit de aproximativ 1.000 de militari.
Vilnius a cerut în mod repetat Berlinului să trimită trupe de luptă în țara care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad. Germania s-a angajat în iunie 2022 să aibă o brigadă completă pregătită să apere Lituania în cazul unui atac.
Până acum însă, Berlinul a fost împotriva staționării permanente a celei mai mari părți a brigăzii în Lituania, susținând că trupele ar putea fi desfășurate rapid din bazele din Germania.
În prezent, în Rukla, Lituania, se află doar postul de comandă al brigăzii cu aproximativ 20 de soldați germani. Restul rămân în diferite locații din Germania.
Manevrele NATO în Lituania
Pistorius se află în Lituania pentru a observa un exercițiu comun NATO, etichetat „Furtuna Griffin”, între armata germană și cea lituaniană. Germania a transferat 1.000 de soldați și 300 de tancuri din Brigada 41 Infanterie Mecanizată „Vorpommern” în Lituania pentru a participa la exerciții, care se vor concentra pe apărarea flancului estic al NATO.
Este a treia oară când se fac astfel de exerciții. Manevrele actuale sunt programate să dureze până pe 7 iulie.
Zona de antrenament din Pabrade se află la mai puțin de 200 de kilometri (124 de mile) de Kaliningrad. Pistorius se va alătura secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și ambasadorilor Consiliului Atlanticului de Nord, cel mai important organism decizional al NATO, pentru a observa manevrele. Vor fi prezenți și Președintele lituanian Gitanas Nauseda și Ministrul Apărării Arvydas Anusauskas.
Luni, Nauseda a declarat că revolta lui Wagner din Rusia a demonstrat instabilitatea regimului de la Kremlin care ar putea afecta securitatea regiunii.
„Înființarea grupului Wagner în Belarus poate deveni un factor suplimentar”, a adăugat el, potrivit DW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News