Germania și Rusia au stabilit o întrevedere la începutul anului 2022.
Germania şi Rusia au convenit asupra unei întrevederi "la începutul lui ianuarie", în cadrul eforturilor menite să aplaneze criza ruso-occidentală din jurul Ucrainei, a anunţat sâmbătă o sursă guvernamentală germană, informează AFP, potrivit Agerpres.
Această întrevedere va avea loc între consilierul diplomatic al cancelarului federal german Olaf Scholz, Jens Ploetner, şi emisarul Kremlinului pentru negocieri de pace în Ucraina, Dmitri Kozak.
Principiul acestei întrevederi a fost validat în timpul unei discuţii telefonice care a avut loc joi între Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit sursei germane. Aceasta a insistat din nou asupra necesităţii unei "detensionări" în regiune şi a unei "reactivări" a formatului Normandia, care reuneşte Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia, pentru a încerca să se ajungă la o pace durabilă între cele două ţări.
Formatul Normandia, lansat la începutul conflictului ucrainean în 2014, se află într-un punct mort. Însă europenii nu vor să mai fie lăsaţi deoparte în problema crizei din jurul Ucrainei, într-un moment în care Moscova şi Washingtonul se pregătesc să negocieze direct asupra subiectului.
SUA s-au declarat deschise unui "dialog diplomatic" cu Rusia la începutul lui ianuarie. De peste o lună, Occidentul acuză Rusia de comasarea a circa 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană pentru o intervenţie militară şi şi-a înmulţit avertismentele date Kremlinului, care neagă însă orice intenţie belicoasă.
Rusia a cerut "garanţii de securitate" din partea Occidentului, care să includă în special interdicţia de extindere a NATO, mai ales în Ucraina.
Consiliul NATO-Rusia s-ar putea întruni în ianuarie, pentru prima dată după doi ani şi jumătate, au anunţat reprezentanţi ai organizaţiei sâmbătă, însă Moscova nu şi-a dat deocamdată acordul, conform Agerpres. Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general a organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie şi că alianţa se află în contact cu Rusia în această problemă.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a confirmat că a primit propunerea, însă a spus că aceasta mai este încă analizată, fiind necesare clarificări cu privire la format şi la agendă. "Însă noi suntem deschişi dialogului", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, potrivit agenţiei de presă TASS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News