Germania transmite că Ucraina „nu va beneficia de scurtături” la intrarea în Uniunea Europeană

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

La câteva săptămâni după ce Volodimir Zelenski l-a declarat pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, persona non grata la Kiev, ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a devenit marți primul reprezentant al guvernului german care s-a întâlnit cu președintele ucrainean la Kiev de la începutul războiului.

A avut loc o „conversație deschisă, amicală cu președintele Zelenskyy, împreună cu ministrul olandez de externe [Wopke] Hoekstra”, a spus un oficial german. „Conversația s-a concentrat pe asistența acordată Ucrainei în sfera militară și reconstrucție, precum și pe modul de rezolvare a blocadei exporturilor globale de alimente atât de necesare din Ucraina.”

„Sunt incredibil de fericită să fiu aici în Kievul liber. Curajul ucrainenilor necesar pentru aceasta este în mișcare. Mesajul meu este clar: Ucraina se poate baza pe sprijinul nostru – nu numai militar, nu doar astăzi”, a scris Baerbock pe Twitter, potrivit Politico.

Cu toate acestea, Baerbock a mai spus marți că nu poate exista „nicio scurtătură” pentru Ucraina pe calea spre aderarea deplină la Uniunea Europeană.

În timpul unei conferințe de presă cu omologul ei ucrainean Dmitro Kuleba, Baerbock a spus: „Ucraina este o parte integrantă a Europei, îmi doresc să găsim un răspuns puternic și convingător la dorința dumneavoastră de a vă alătura – chiar dacă nu poate exista o scurtătură pe drum la calitatea de membru deplin al UE.” Kievul a presat țările și liderii UE pentru oferirea unei căi rapide spre aderare încă de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei în februarie.

Nu pot exista „promisiuni false”, a adăugat Baerbock, care este primul oficial al guvernului german care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei.

Dar Baerbock a dat Ucrainei speranța că ar putea obține cel puțin în curând statutul de candidat la UE: „Când vorbim despre statutul de candidat, sunt încrezătoare că președintele Comisiei … va găsi o cale bună prin care să putem deschide calea pentru aprofundarea internă. al UE.” Acest lucru ar face clar că „Ucraina aparține Uniunii Europene”, a spus ea.

Comentariile lui Baerbock se aliniază cu remarcile de luni ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a turnat apă rece asupra aspirațiilor Ucrainei la UE, spunând că va dura „câțiva ani – în adevăr, probabil câteva decenii” pentru ca aceasta să adere la UE în cadrul procedurilor de extindere ale blocului.

Zelenski a cerut „aderarea imediată” a țării sale la UE în zilele după ce Rusia și-a lansat atacul letal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel