Germania trebuie să aibă în vedere introducerea serviciului militar obligatoriu (ministru)

Unsplash
Unsplash

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu, notează AFP.

'Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase', a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german. 'Nu putem ignora această dezbatere', a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar.

'Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină', a continuat ministrul apărării. În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Pe de altă parte, ministrul a salutat faptul că Germania a atins pentru prima dată după decenii obiectivul NATO, potrivit căruia ţările membre trebuie să aloce cel puţin 2% din bugetul lor pentru apărare. Cu un buget federal la apărare cu o sumă record de 72 de miliarde de euro, este vorba de 2,1%, a precizat Boris Pistorius.

'Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei', a declarat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani. La sfârşitul lui 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr 'coloana vertebrală a apărării colective în Europa' şi a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datau din 2011.

În orientările sale, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să se poată angaja şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel. Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021. 

Citește și - Trei aliaţi din NATO au semnat un acord pentru accelerarea desfăşurărilor militare spre flancul estic - Reuters

Germania, Ţările de Jos şi Polonia au semnat marţi un acord destinat să reducă procedurile birocratice care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, relatează Reuters.

Ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina din 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul izbucnirii unui conflict militar cu Moscova. Într-un astfel de scenariu, SUA şi alţi aliaţi din NATO ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile de la Marea Nordului, prin Germania şi Polonia, către frontul de est.

NATO desfăşoară în prezent cele mai mari manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 2024, la care participă circa 90.000 de militari. În cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agenţia Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este esenţial să existe condiţii care să permită desfăşurări militare rapide înainte de apariţia unui eventual conflict. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel