Hans-Peter Friedric, ministrul federal german de Interne, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu, a declarat pentru De Ce News că dacă declarația ministrului german este corectă s-ar putea să avem probleme săptămâna viitoare.
Hans-Peter Friedrich doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.
"Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german.
"Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a adăugat el.
În plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anunţat şi măsuri împotriva aşa-zisei imigraţii a sărăciei. Cei care vin să "încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la liberă circulaţie" vor trebui "împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente", a spus Friedrich.
O posibilitate ar putea fi "retricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi", a arătat el.
Față de declarația ministrului german de interne, europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu a declarat, în exclusivitate pentru De Ce News că îi pare rău dacă oficialul german își menține această declaratie, pentru că noi am făcut tot ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen. Din păcate mai sunt state care leagă această intrare de Mecanism. Anul trecut erau perspective foarte bune pentru o decizie în septembrie, dar evenimentele din iunie au întors această decizie, iar acuma, dacă declarația ministrului este corectă s-ar putea să aven din nou probleme săptămâna viitoare" a mai declarat europarlamentarul PDL.
România îndeplineşte toate criteriile de aderare, spune MAE
"România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu. Acest fapt a fost recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011. România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis", transmit oficialii MAE şi MAI într-un comunicat de presă comun postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată, precizează documentul, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen.
"În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Considerăm oportună, cu acest prilej, o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen. România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen", transmit oficialii români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News